Carrière

Coachcafé

Persoonlijke ontwikkeling voor jonge afgestudeerden!

Het Coachcafé is een avondvullend programma, bestemd voor jonge alumni (niet langer dan 5  jaar afgestudeerd)  waarin we in drie rondes het gesprek aan gaan. Per ronde staat er een vraag centraal:
1. Wat is jouw talent?
2. Wat is jouw droom?
3. Wat is jouw volgende stap?

Aan tafel zitten drie deelnemers, jonge alumni van Universiteit Maastricht, aangevuld met 1 coach. De coach begeleidt het gesprek, stelt prikkelende vragen, inspireert en helpt de deelnemers bij het vinden van antwoorden. Het concept is bewezen succesvol en wordt op verschillende plaatsen in Nederland al jaren georganiseerd. Het helpt jonge alumni bewuster na te denken over wat zij nou echt kunnen en willen. Aan het einde van de avond ga je naar huis met meer kennis en kun je concrete stappen zetten met betrekking tot je loopbaan. Bovendien heb je een hoop nieuwe mensen ontmoet.

Alumni & Rankings

Zelfstandige teamspelers
UM alumni blijken in de praktijk op tien professionele vaardigheidsterreinen competenter dan elders opgeleide collega’s. Ze hebben een sterk ontwikkeld probleemoplossend vermogen, gaan planmatig te werk, vinden snel hun weg in informatie en zijn meesters in het produceren van nieuwe ideeën.

UM alumni kunnen goed zelfstandig opereren en leiding geven en zijn tegelijkertijd sterke teamspelers met een open oog en oor voor collega’s. Bovendien hebben zij een brede oriëntatie op Europa en de wereld en beheersen ze, door het veelal Engelstalige onderwijs, uitstekend de Engelse taal. Zowel in het (internationale) bedrijfsleven als in de wetenschap en culturele en maatschappelijke instellingen doen zij het goed.

Universiteit Maastricht in de rankings

Ranking 2013 2014 2015 2016 2017
QS World University Ranking 121   169 173 200
THE 98   88 94 103
Sjanghai 281 260      
QS under 50 7 6 8 7 13
THE under 50 6 6   4 6

 Voor meer rankings zie: Rankings en accreditaties.

Alumni - Carriere

UM alumni op de arbeidsmarkt

Ieder jaar voert de UM een onderzoek uit onder alumni naar hun positie op de arbeidsmarkt. We doen dit onderzoek onder alumni die 1, 5 of 10 jaar geleden hun masterdiploma behaald hebben.

De enquêtes geven een interessant beeld over de aansluiting van onze alumni op de arbeidsmarkt. Een aantal opvallende uitkomsten van het onderzoek uit 2018:

  • Ruim 75% van de alumni werkt in een baan op minstens mastersniveau.
  • Ruim 75% van de alumni werkt in een functie die inhoudelijk aansluit bij hun opleiding.
  • Alumni verdienen 1 jaar na afstuderen gemiddeld €2700 per maand (bruto). 5 jaar na afstuderen is dat gestegen naar €3800 en nog 5 jaar later is dit €4400. Ze werken daar in de regel 40 uur per week voor (dat wil zeggen: contracturen). Wel goed om te beseffen dat er grote verschillen per opleiding kunnen bestaan.
  • 5 jaar na afstuderen werkt bijna twee-derde bij dezelfde werkgever als waar ze begonnen zijn, en 10 jaar na afstuderen is dit nog steeds bijna de helft.
  • Aan de andere kant geldt voor beide cohorten (5 en 10 jaar na afstuderen) dat ongeveer 50% graag van werkgever wil veranderen, en dat ongeveer 1/3 ook denkt daadwerkelijk binnen één jaar een andere werkgever te hebben.
  • Tenslotte: 1 jaar na afstuderen zegt maar liefst 89% van de ondervraagden dat zij (zeer) tevreden zijn met de gevolgde masteropleiding.
  • 80% van de alumni geeft bovendien aan dat ze opnieuw voor dezelfde opleiding aan de UM zouden kiezen als ze de keuze opnieuw zouden moeten maken. 5 en 10 jaar na afstuderen blijven deze percentages nog steeds hoog, respectievelijk 75 en 73 procent. Van de alumni die achteraf een andere keuze had willen maken, geeft het een groot deel aan daarbij wel de UM trouw te blijven. Voor alle cohorten geldt namelijk dat iets meer dan 10% van de respondenten aangeeft aan een andere universiteit de voorkeur te geven.

Voor meer interessante uitkomsten van deze onderzoeken kun je terecht op de website van ROA: www.roa.nl, zie publicaties/factsheets.

Alle deelnemers aan de onderzoeken danken we hartelijk voor hun deelname. Onder de deelnemers hebben we vijf prijzen (abonnement op een tijdschrift) verloot. De winnaars in 2019 zijn: Nina Bertels, Muyun Zhang, Lisanne Renskers, Lukas Bornemann en een alumnus/a die hier liever niet genoemd wordt.

Vacature en stages

Voor het vinden van een passende baan of een stage verwijzen we je graag naar UM Career Services. Daar vind je informatie over onder meer:

 links naar vacaturedatabases van de UM
 links naar externe vacaturewebsites
 informatie over werken en wonen in het buitenland
 workshops
 carrière-evenementen
 loopbaanadvies
 starten met ondernemen

Of ga naar het 'UM Vacancy Board'  voor vacatures voor starters en ervaren professionals, stages, bijbanen en vrijwilligerswerk.

Career Services

Waarmee kunnen wij jou NU, direct na je afstuderen, van dienst zijn?

Maastricht University Career Services is er om studenten voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Maar onze alumni vergeten we uiteraard niet. Onderstaand lees je waarvoor je bij Career Services kunt aankloppen. 

Tot 6 maanden na afstuderen kun je gebruik maken van de volgende services en diensten:

 CV check en Quick Career Advice
 Vacature database van UM Career Services
 Workshops ter orientatie en voorbereiding op je loopbaan
 Bijwonen van presentaties, netwerk- en carriere evenementen
 Oefenen voor een sollicitatiegesprek (individueel en met video opnames)
 Individuele assessment training
 Individuele begeleiding door onze loopbaanadviseurs
 Online tips & tools

Waarmee kunnen wij elkaar STRAKS verder van dienst zijn?

UM Career Services kan ook veel betekenen voor het bedrijf of de organisatie waarvoor jij werkt of gaat werken. Daarnaast kan jouw werkgever ook iets voor ons betekenen. Wij kunnen elkaar helpen middels:

 De mogelijkheid om stages en/of (starters) vacatures gratis op onze vacature database te plaatsen
 Je werkgever of bedrijf vertegenwoordigen tijdens carriere evenementen
 De organisatie van een bedrijfsbezoek voor studenten
 Hulp bij het vinden van de juiste contactpersoon binnen Maastricht University en/of studieverenigingen
 Het werven van UM studenten d.m.v. een presentatie, lezing of deelname aan een carriere evenement.

 

Kijk voor meer informatie bij 'Loopbaan en studie' van UM Career Services onder Support.

Life long learning

Alumni - Carriere

De Universiteit Maastricht heeft een mooi aanbod in post doctoraal onderwijs. Dus ook als je al enkele jaren afgestudeerd bent en je kennis wilt opfrissen, verbreden of verdiepen, dan kan je bij jouw Alma Mater terecht. In het aanbod zitten zowel korte cursussen als cursussen voor een langere periode. Daarnaast biedt het Talencentrum van de UM een divers aanbod aan cursussen. Alumni wordt bij een aantal cursussen een korting geboden.