Nieuwste blog artikelen in de blog groep Corona

 • law_ridderzaal_binnehof_mlr

  Parlementaire armslag

  5 juni 2020
  De Tweede en Eerste Kamer reageerden niet op dezelfde wijze op de beperkingen die de coronacrisis aan het vergaderen oplegde. Pas in de loop van april groeide in de Tweede Kamer het ongemak over de deels zelf opgelegde beperkingen. De Eerste Kamer was toen al meer bezig met de vraag: 'hoe kunnen we weer zo veel mogelijk doen'? De vraag kan zelfs worden gesteld of de Tweede Kamer niet te veel uitging van de onmogelijkheden, in plaats van te streven naar 'zo veel als mogelijk'.
 • corvers-grenskannemaastricht-2020.jpg

  Waarom krijgen Nederlandse ondernemers net over de grens geen corona-uitkering?

  14 mei 2020
  door: 
  Unfried in Corona, FASOS, SBE, Law
  Tijdens de coronacrisis worden nationale maatregelen in de drie landen aan de Limburgse grenzen niet even goed afgestemd. Daardoor bestaat op dit moment in de grensregio de situatie dat bepaalde grensondernemers tussen wal en schip vallen, zoals in de NRC op 2 april jl. (“ Noodsteun voor ondernemers? Niet voor deze ‘grensgevallen ”) en recentelijk op 24 april jl. in de Limburger en WijLimburg (“ Het lijkt erop alsof de grensondernemer stinkt naar rotte vis ”): een Belgische inwoner met een jarenoude viszaak in Nederland, die nu misgrijpt bij de...
 • law_blog_bert_van_de_braak

  Verantwoording als het achter de rug is

  8 mei 2020
  Als op enig moment de coronacrisis achter ons ligt, zal ongetwijfeld de vraag naar een onderzoek opkomen. Daarbij gaat om de aanpak van de crisis, maar ook over het functioneren van de democratie in brede zin. Het staatsnoodrecht kan altijd worden ingeroepen, maar echte 'Noodwetten democratie' ontbreken grotendeels. Wat bijvoorbeeld als een dergelijke crisis uitbreekt in de maanden voor verkiezingen?
 • law_frankfurt_ecb_blog_marijn_van_der_sluis

  De ECB is een smet op de Europese democratie

  8 mei 2020
  De maatregelen die de Europese Centrale Bank (ECB) de afgelopen weken genomen heeft om de economische gevolgen van The Great Lockdown te verzachten hebben het vraagstuk van democratische legitimatie van de ECB wederom naar voren gebracht. Wie zijn die bestuurders van de ECB die zulke ingrijpende maatregelen nemen over de Europese economie, en uiteindelijk over Europese integratie, en wat legitimeert hun macht?
Abonneren op Blog