Klimmen en boulderen

De klimwand in het Universitair Sportcentrum is 11 meter hoog. Er kan aan 12 touwen toprope geklommen worden, en de wand is geschikt voor voorklimmen. Er zitten ongeveer 30 routes van 3 tot ongeveer 7a en een aantal boulders.

Klimmen en/of boulderen

Sporten in Maastricht - Klimmen

Klimmen
Klimmen is een uitdagende sport waarbij je flink de hoogte in kan gaan. Op onze klimwand kan je aan 12 touwen (circa 30 routes) toprope klimmen, en de wand is geschikt voor voorklimmen. Je klimt met een touw als zekering en een NKBV klimvaardigheidsbewijs is verplicht als je zelfstandig wilt klimmen. 

Boulderen
Boulderen is het klimmen van korte routes (boulders) zonder touwen maar met een valmat onderaan de wand. Deze korte routes gaan maximaal 4,5 hoog. De uitdaging is om uit te puzzelen hoe je de boulder klimt. Hierbij kan kracht, explosiviteit, souplesse en techniek samen komen. Om te boulderen is een klimvaardigheidsbewijs niet verplicht.

 

Toegang tot de klimwand

De klimwand is zonder restricties toegankelijk voor ervaren en beginnende klimmers met een UM SPORT lidmaatschap ‘Sports’ én NKBV klimvaardigheidsbewijs. In MyUSC, ons inschrijfsysteem, kun je een tijd reserveren waarop je wilt komen klimmen.

Geen klimvaardigheidsbewijs? Wél boulderen, lessen en cursussen
Heb je geen NKBV klimvaardigheidsbewijs? Dan kun je wél deelnemen aan lessen en cursussen, maar mag je niet zelfstandig klimmen. Er moet dus een instructeur aanwezig zijn.

Boulderen is wél mogelijk zonder klimvaardigheidsbewijs of aanwezige instructeur, je schrijft je hiervoor ook in via MyUSC.

Buitenlands klimvaardigheidsbewijs? Niet geldig
Buitenlandse klimvaardigheidsbewijzen zijn helaas niet geldig bij onze klimwand. Je mag onder begeleiding klimmen of je meteen inschrijven voor het Examen Indoor Toprope om je Nederlandse (NKBV) klimvaardigheidsbewijs te halen.

Aanbod: lessen en cursussen

Wil je leren klimmen of je klimvaardigheden verbeteren? Meld je dan aan voor een van onderstaande lessen* of cursussen*:

  • Introductieles: deze les is geschikt voor je als je geen klimvaardigheidsbewijs hebt en onder begeleiding een keer wilt komen klimmen. Een instructeur geeft je meer informatie over klimmen, helpt je met zekeren en je mag natuurlijk ook al klimmen.
  • Climbing skills les: in deze les werk je aan je klimvaardigheden en aan het verhogen van je klimniveau. Klimvaardigheidsbewijs én eigen klimschoenen zijn vereist voor deelname. Je kunt zo vaak aansluiten als je wilt en er wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met je klimniveau.
  • Cursus Start Climbing: deze cursus is geschikt voor beginnende klimmers die veilig willen leren klimmen. Ook leer je al wat klimtechnieken. Perfect voor als je wil ervaren hoe leuk en uitdagend de sport is! Je sluit de cursus af met het examen 'Indoor Toprope'. Als je slaagt voor dit examen krijg je je klimvaardigheidsbewijs.
  • Examen Indoor Toprope: door het succesvol afleggen van dit examen kun je je Nederlands klimvaardigheidsbewijs halen. Het examen is geschikt voor (ervaren) klimmers zonder klimvaardigheidsbewijs of voor klimmers met een buitenlands klimvaardigheidsbewijs.
  • Hulp bij hoogtevrees cursus: deze cursus is voor mensen met hoogtevrees die klimmen willen gebruiken als middel om (deels) van hun hoogtevrees af te komen. De cursus bestaat uit 4 lessen waarin we langzaam, stap voor stap, je grenzen proberen op te schuiven. Je bepaalt zelf je (eind)doel. Een ervaren instructeur ondersteunt je en probeert je zo goed mogelijk te laten ontspannen.
  • Klimmen tijdens je lunchpauze: in deze cursus leer je de basis van het klimmen tijdens je lunchpauze! Om te beginnen zorgen we ervoor dat je samen met je partner veilig kunt gaan klimmen. Je oefent makkelijke en moeilijkere routes en krijgt tips voor het verbeteren van je klimtechnieken. Een hele leuke manier om de sport te leren kennen en om vol energie het einde van de week in te gaan.

* Alle lessen en cursussen gaan alleen door bij minimaal 2 deelnemers.

Klimmateriaal

Op vertoon van je klimvaardigheidsbewijs kun je aan de balie van het USC klimmateriaal huren. Let op: klimmateriaal is beperkt beschikbaar!