Klimmen en boulderen

De klimwand in het Universitair Sportcentrum is 11 meter hoog. Er kan aan 12 touwen toprope geklommen worden, en de wand is geschikt voor voorklimmen. Er zitten ongeveer 30 routes van 3 tot ongeveer 7a en een aantal boulders.

Klimmen en/of boulderen

Sporten in Maastricht - Klimmen

Klimmen
Klimmen is een uitdagende sport waarbij je flink de hoogte in kan gaan. Op onze klimwand kan je aan 12 touwen (circa 30 routes) toprope klimmen, en de wand is geschikt voor voorklimmen. Je klimt met een touw als zekering en een NKBV klimvaardigheidsbewijs is verplicht als je zelfstandig wilt klimmen. 

Boulderen
Boulderen is het klimmen van korte routes (boulders) zonder touwen maar met een valmat onderaan de wand. Deze korte routes gaan maximaal 4,5 hoog. De uitdaging is om uit te puzzelen hoe je de boulder klimt. Hierbij kan kracht, explosiviteit, souplesse en techniek samen komen. Om te boulderen is een klimvaardigheidsbewijs niet verplicht.

 

Toegang tot de klimwand

De klimwand is zonder restricties toegankelijk voor ervaren en beginnende klimmers met een UM SPORT lidmaatschap ‘Sports’ én NKBV klimvaardigheidsbewijs. In MyUSC, ons inschrijfsysteem, kun je een tijd reserveren waarop je wilt komen klimmen.

Geen klimvaardigheidsbewijs? Wél boulderen, lessen en cursussen
Heb je geen NKBV klimvaardigheidsbewijs? Dan kun je wél deelnemen aan lessen en cursussen, maar mag je niet zelfstandig klimmen. Er moet dus een instructeur aanwezig zijn.

Boulderen is wél mogelijk zonder klimvaardigheidsbewijs of aanwezige instructeur, je schrijft je hiervoor ook in via MyUSC.

Buitenlands klimvaardigheidsbewijs? Niet geldig
Buitenlandse klimvaardigheidsbewijzen zijn helaas niet geldig bij onze klimwand. Je mag onder begeleiding klimmen of je meteen inschrijven voor het Examen Indoor Toprope om je Nederlandse (NKBV) klimvaardigheidsbewijs te halen.

Aanbod: lessen en cursussen

Wil je leren klimmen of je klimvaardigheden verbeteren? Meld je dan aan voor een van onderstaande lessen* of cursussen*:
   

  • Introductieles: deze les is geschikt voor je als je geen klimvaardigheidsbewijs hebt en onder begeleiding een keer wilt komen klimmen. Een instructeur geeft je meer informatie over klimmen, helpt je met zekeren en je mag natuurlijk ook al klimmen.
  • Learning to Rope Climb - step by step to your climbing license: voor beginners die veilig willen leren klimmen, biedt UM SPORT de 'Learning to Rope Climb' cursus aan. Deze cursus bestaat uit vijf lessen en de deelnemers worden stap voor stap begeleid naar het verkrijgen van een klimlicentie. Een perfecte gelegenheid voor nieuwkomers om vertrouwen op te bouwen en de basisvaardigheden van het klimmen onder de knie te krijgen.
  • Training for Climbing:  onze gloednieuwe 4-weekse 'Training voor Klimmen' cursus is bedoeld om deelnemers de fundamentele klimprincipes bij te brengen en essentiële technieken te bieden die nodig zijn voor een succesvolle beklimming. Deze cursus is voor alle klimmers met een toprope licentie en biedt een diepgaand inzicht in de wereld van het klimmen.
  • Examen Indoor Toprope: door het succesvol afleggen van dit examen kun je je Nederlands klimvaardigheidsbewijs halen. Het examen is geschikt voor (ervaren) klimmers zonder klimvaardigheidsbewijs of voor klimmers met een buitenlands klimvaardigheidsbewijs.
  • Advanced Rope Climbing - Gain your Indoor Lead License: voor klimmers die de uitdagende wereld van voorklimmen willen verkennen introduceert UM SPORT deze cursus. Deze cursus van 6 weken biedt klimmers de mogelijkheid om de vaardigheden van het voorklimmen te beheersen en een officiële licentie te behalen. Een uitdagende reis voor degenen die hun klimvaardigheden naar nieuwe hoogten willen brengen.

* Alle lessen en cursussen gaan alleen door bij minimaal 2 deelnemers.
   

Klimmateriaal

Op vertoon van je klimvaardigheidsbewijs kun je aan de balie van het USC klimmateriaal huren. Let op: klimmateriaal is beperkt beschikbaar!