Lezingen in Sittard en Venlo

Studium Generale organiseert nu ook maandelijks lezingen samen met Filmhuis De Domijnen (Sittard) en University College Venlo. Een kans voor het publiek uit de regio om op een prettige manier kennis te maken met de universiteit, de wetenschappers en hun onderzoek.

Lezingen in Sittard | Filmhuis De Domijnen

Relaties en seks: two of a kind

Lezing 
Dinsdag 5 november, 20.00 uur
Dr. Marieke Dewitte
docent seksuologie, Universiteit Maastricht

Hoewel seksualiteit en relaties onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, worden beide concepten zowel op wetenschappelijk als klinisch vak geïsoleerd van elkaar bestudeerd. Toch hebben we vaak seks binnen een relatie en manifesteren seksuele problemen zich eerder tijdens seks met de partner dan tijdens solo-seks.

Lees meer...

seks en relaties

Depressie: de snotneus van de psychiatrie?

Lezing
Dinsdag 3 december, 20.00 uur
Prof. dr. Frenk Peeters
Psychiater en hoogleraar klinische psychologie, UM

Er wordt gesproken over een depressie-epidemie, burned-out valt menigeen enige tijd uit, meer dan een miljoen Nederlanders gebruiken een antidepressivum, maar Nederland staat op de zesde plaats van de lijst van gelukkigste landen ter wereld. Wat is er aan de hand?

Lees meer...

Depressie

Lezingen in Venlo | University College Venlo

Is de ziekte van Alzheimer wel een ziekte?

Lezing
Dinsdag 12 november, 20.00 uur
Prof. dr. Frans Verhey
hoogleraar ouderenpsychiatrie en neuropsychiatrie, UM en directeur Alzheimer Centrum Limburg in Maastricht​

Dementie heeft vele oorzaken en Alzheimer is er daar een van. De laatste decennia wordt veel onderzoek gedaan naar de behandeling van deze ziekte, maar tot dusver met weinig resultaat. Daar zijn verschillende verklaringen voor mogelijk: misschien moeten we nog eerder gaan behandelen, lang voordat de eerste verschijnselen zich voordoen.

Lees meer...

Alzheimer

Rede en religie

Lezing
Dinsdag 10 december, 20.00 uur
Dr. René Gabriëls
docent filosofie, UM​

Zijn rede en religie met elkaar verenigbaar? Of zijn religieuze opvattingen onredelijk? Moet het theïsme niet plaats maken voor het atheïsme? Of is er wetenschappelijk bewijs voor het bestaan van god?

Lees meer...

rede