Bepalen collegegeldtarief

Het Nederlandse hoger onderwijs en dus ook de Universiteit Maastricht (UM) kent twee soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld. Het instellingscollegegeld is doorgaans hoger dan het wettelijk collegegeld.

Welk tarief je moet betalen hangt af van twee zaken:

Nationaliteitscriterium

Alleen studenten met de nationaliteit van een EU/EER land, Zwitserland of Suriname komen voor wettelijk collegegeld in aanmerking. De Nederlandse overheid  betaalt mee aan hun opleiding. Nederlandse studenten komen voor studiebekostiging in aanmerking op grond van hun Nederlandse staatsburgerschap en EER-onderdanen op grond van hun EER-lidmaatschap.

Voldoe je niet aan het nationaliteitscriterium dan betaal je het hogere instellingscollegegeld behorend bij jouw opleiding.

Uitzonderingen voor studenten met een verblijfsstatus

Als je niet voldoet aan het nationaliteitscriterium, kun je soms op basis van je bijzondere verblijfsstatus in Nederland tóch voor het wettelijk collegegeld of het ‘instellingscollegegeld ter hoogte van het wettelijk collegegeld’ in aanmerking komen. Neem contact op met het Studenten Service Centrum als je voldoet aan één van de volgende voorwaarden of hieraan in de loop van het studiejaar gaat voldoen:

  • In het betreffende studiejaar ontvang je van DUO studiefinanciering in de vorm van een aanvullende beurs of een lening en een OV-reisproduct.
  • Je hebt een geldige Nederlandse verblijfsvergunning als familielid van een in Nederland wonende EU-burger, derhalve een verblijfsvergunning type ‘familielid EU/EER’.
  • Je hebt een geldige Nederlandse verblijfsvergunning regulier voor onbepaalde tijd (type II) of asiel (type III of IV).
  • Je hebt een geldige Nederlandse verblijfsvergunning regulier voor bepaalde tijd (type I) met één van de verblijfsdoelen genoemd in "Artikel 3 Besluit Studiefinanciering 2000".  
  • Je hebt een geldige Nederlandse verblijfsvergunning, type ‘Artikel 50 TEU’ (Brexit) voor het verblijfsdoel ‘Residence document withdrawal agreement Art. 18(1)’
  • Je hebt een geldig Nederlands Vreemdelingen Identiteitsbewijs (W-document).
  • Je hebt geen EU/EER nationaliteit, maar wel een verblijfsvergunning als ‘EU-langdurig ingezetene’ in een ander EU-land dan Nederland in combinatie met een geldige tijdelijke verblijfsvergunning voor Nederland (bijvoorbeeld voor studie). Let op: een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd van een EU-land anders dan Nederland is niet voldoende. De specifieke verblijfsvergunning voor ‘EU-langdurig ingezetene’ wordt alleen op verzoek door een EU-land toegekend en alleen als je voldoet aan bepaalde vereisten.

Tweede bachelor- of masteropleiding en collegegeld

Kom je op basis van je nationaliteit of je verblijfsvergunning in aanmerking voor het wettelijk collegegeld, dan wordt verder bekeken of de opleiding waarvoor je collegegeld moet betalen jouw eerste of tweede bachelor- of masteropleiding in Nederland betreft. Het maakt verschil of je een tweede opleiding na afronding van een eerste opleiding doet, of dat je twee opleidingen tegelijkertijd doet.

Je doet een tweede opleiding na afronding van eerste opleiding

Als je in Nederland aan de universiteit of hogeschool een tweede bacheloropleiding of een tweede masteropleiding volgt nadat je al een bachelor- of masteropleiding hebt afgerond, dan kom je niet meer in aanmerking voor het wettelijk collegegeld, maar betaal je voor de tweede bachelor- of masteropleiding het instellingscollegegeld. De Nederlandse overheid bekostigt immers in beginsel per student maximaal één bachelor- en één masteropleiding. Het instellingscollegegeldtarief is afhankelijk van de (aard en het kostenniveau van de) opleiding.

In een paar gevallen wordt op dit uitgangspunt van één bekostigde bachelor- en masteropleiding per student een uitzondering gemaakt. Je betaalt voor de tweede bachelor- of masteropleiding aan een Nederlandse universiteit of hogeschool na afronding van een eerste bachelor-of masteropleiding toch weer het lagere wettelijk collegegeld als:

  • je tweede bacheloropleiding een opleiding is in de sector gezondheidszorg of in de sector onderwijs, en je nog geen bachelordiploma behaald hebt in één van deze twee richtingen;
  • je tweede masteropleiding een studie is in de sector gezondheidszorg of in de sector onderwijs, en je nog geen masterdiploma behaald hebt in één van deze twee richtingen.

Je vindt een overzicht van alle opleidingen in Nederland in het CROHO-register van DUO . Hier staat ook voor elke opleiding aangegeven of deze tot gezondheidszorg, onderwijs of een andere sector behoort.

 Let op: bovenstaande uitzonderingen gelden niet als je niet voldoet aan het nationaliteitscriterium en je derhalve het instellingscollegegeld betaalt voor je eerste bachelor- of masteropleiding in Nederland. Als je dan meerdere bachelor- of masteropleidingen na elkaar volgt, betaal je voor elke opleiding het daarbij behorende instellingscollegegeld.

Twee master- of bacheloropleidingen tegelijkertijd

Je betaalt maar één keer het wettelijk collegegeld als:

  • je een tweede bacheloropleiding in Nederland bent gestart terwijl je je eerste bacheloropleiding tegen wettelijk collegegeldtarief nog niet hebt voltooid, en je de tweede bacheloropleiding, na het behalen van een diploma voor de eerste bacheloropleiding, zonder studieonderbreking blijft volgen. 
  • je een tweede masteropleiding in Nederland bent gestart terwijl je je eerste masteropleiding tegen wettelijk collegegeldtarief nog niet hebt voltooid, en je de tweede masteropleiding, na het behalen van een diploma voor de eerste masteropleiding, zonder studieonderbreking blijft volgen.

Dus als je in aanmerking komt voor het wettelijk collegegeld en in Nederland twee bachelor- of masteropleidingen tegelijkertijd volgt, gelden de volgende regels:

  • zolang je nog geen diploma hebt behaald voor één van de twee bachelor- of masteropleidingen, betaal je per studiejaar maar één keer het wettelijk collegegeld voor de twee bachelor- of masteropleidingen tezamen.
  • na afronding van de ene bachelor- of masteropleiding tegen wettelijk collegegeldtarief, betaal je het wettelijk collegegeldtarief voor het vervolgen van de andere bachelor- of masteropleiding, zolang je voor deze andere bachelor- of masteropleiding ononderbroken ingeschreven blijft staan en je je blijft inschrijven in de volgende studiejaren.

 Let op: bovenstaande uitzondering geldt niet in de volgende gevallen:

Als je niet voldoet aan het nationaliteitscriterium en je derhalve het instellingscollegegeld betaalt. Als je dan meerdere bachelor- of masteropleidingen tegelijk volgt, betaal je voor elke opleiding het daarbij behorende instellingscollegegeld.
Volg je twee tracks of specialisaties binnen één en dezelfde bachelor- of masteropleiding, dan betaal je ook maar éénmaal het wettelijk collegegeld. Echter, zodra je in een track/specialisatie alle examenonderdelen met goed gevolg hebt afgelegd, studeer je automatisch af voor je opleiding, en mag je alleen nog de resterende duur van het lopende studiejaar gebruiken om op basis van het wettelijk collegegeldtarief ook de ontbrekende vakken van de andere track/specialisatie te behalen. Mocht voor voltooiing van de andere track/specialisatie echter een herinschrijving voor het opvolgende studiejaar nodig zijn, dan ga je vanaf dan het instellingscollegegeld betalen voor je herinschrijving. Je hebt dan immers al een bachelor- of masterdiploma (met bepaalde specialisatie) behaald, zodat de overheid je vervolgstudie niet langer meer bekostigt.
Een track of specialisatie binnen één en dezelfde bachelor- of masteropleiding kun je herkennen aan het feit dat deze track of specialisatie geen eigen opleidingscode kent in het CROHO van DUO  . Alleen de bachelor- of masteropleiding (waarbinnen de track of specialisatie valt) wordt in het CROHO vermeld en voorzien van een opleidingscode.