Kennis en inspiratie delen via UM Sustainability Community

In gesprek met voorzitter Carolin Gorzelitz

Het Alumni Office bouwt momenteel samen met alumni, studenten van de Universiteit Maastricht en de Taskforce Sustainable UM2030 aan een wereldwijde UM-community op het gebied van duurzaamheid. Het doel is om Maastrichtse alumni met andere belangstellenden binnen de Universiteit Maastricht te verbinden. Zo kunnen zij kennis en inspiratie delen om samen zinvolle actie te ondernemen om klimaatverandering tegen te gaan.

De officiële start van de UM Sustainability Community is tijdens de UM Star Show, die is gepland rond juni van dit jaar. Voorzitter van het Uitvoerend Comité van deze community is alumna Carolin Gorzelitz. Een goed moment om met haar kennis te maken.

De Duitse alumna Carolin Gorzelitz -Caro voor haar vrienden- woont in Parijs, waar ze aan de Kedge Business School de master Sustainable Finance volgt. Op haar Linkedin-profiel staat: "Met twee masters op het gebied van ontwikkelingseconomie en duurzame financiën streef ik naar een carrière die de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties ondersteunt." Een tekst die past bij een voorzitter van de UM Sustainability Community.

Strategisch thema
Eind 2020 klopte Carolin aan bij het Alumni Office met de vraag of er iets met klimaatverandering gedaan werd voor alumni. De timing was goed. Het Alumni Office dacht erover om naast de bestaande alumnikringen die op basis van locatie waren georganiseerd, ook kringen te realiseren rond een specifiek onderwerp. Beleidsadviseur Jeroen Warnier: “Het nieuwe strategische plan Alumni Relaties voorziet in de creatie van communities op verschillende niveaus, waaronder op basis van thema. Sustainability is voor de Universiteit Maastricht een van de belangrijkste strategische thema’s, dus het is logisch om op dit vlak onze 85.000 alumni met onze meer dan 22.000 studenten en duizenden stafleden in verbinding te brengen.”  

Ook universiteitsbreed zijn er positieve ontwikkelingen. Er is steeds meer aandacht voor sustainability. Anja van Bogaert, coördinator Sustainable UM2030: “We ontwikkelen bijvoorbeeld een platform voor verbinding tussen de vele duurzaamheidsexperts en –projecten binnen de UM en met de regio. Dat moet de community samenbrengen, inspireren en stimuleren om de benodigde transitie naar een duurzame wereld te versnellen.”

Van gedachten wisselen
Toen Carolin Gorzelitz haar vraag aan het Alumni Office stelde , had ze van de bovenstaande ontwikkelingen nog geen weet.  Ze had ze net de Master of Science, Economics and Strategy in Emerging Markets op zak. Tijdens die master had ze ook het keuzevak Sustainable and Responsible Investments gevolgd. Ze was zich aan het oriënteren op de toekomst. Om haar heen ging het steeds vaker over klimaatverandering en duurzaamheid. Niet alleen bij haarzelf, maar ook bij andere alumni die ze bijvoorbeeld sprak tijdens de Alumnidag en het Coachcafé, voelde ze de urgentie om daarover met elkaar van gedachten te wisselen.

Duurzaamheid is een mondiaal, geen lokaal probleem. Daarom wil de UM Sustainability Community alumni uit alle delen van de wereld met elkaar verbinden. Dit echt internationale karakter is ook iets dat Carolin als voorzitter van de gemeenschap belichaamt. Ze woonde al in vier landen buiten haar thuisland Duitsland: Nederland, de VS, Portugal en nu Frankrijk. In eerste instantie wilde Carolin ook Afrika verkennen maar helaas was dit door de Covid-19 pandemie niet mogelijk. Volgens haar is het altijd verrijkend om met mensen van verschillende nationaliteiten en culturen te werken, omdat iedereen een andere achtergrond heeft en verschillende perspectieven op een probleem kan bieden. De bestrijding van klimaatverandering vereist dan ook samenwerking tussen ontwikkelde en opkomende markten.

Meer dan geld alleen
De drang om op te komen voor een betere, duurzame wereld, kwam vooral na haar stages,in de commerciële sector. Ze kwam tot de conclusie dat voor haar een baan meer moest bieden dan alleen het verdienen van geld. “Ik wil een baan die impact heeft. Ik wil een bijdrage leveren aan de wereld om ons heen.”  De rol van bedrijven en banken is daarbij volgens haar cruciaal. “Hun investeringen bepalen voor een groot deel hoe de toekomst eruitziet.  Als banken bijvoorbeeld niet meer investeren in fossiele energie zal er veel veranderen.”

Carolin hoopt dat in de UM Sustainability Community mensen uit allerlei verschillende disciplines gaat verbinden. Niet alleen de mensen van tussen de twintig en dertig die ze nu meestal spreekt, maar ook de oudere generaties alumni. Zodat ze kunnen debatteren, netwerken, en van elkaar kunnen leren. Op een manier zoals ze die in Maastricht geleerd heeft. Open, en vanuit verschillende perspectieven bekeken.