Eugène Dubois leerstoel 2024

Paleontoloog Fred Spoor benoemd tot 7e Eugène Dubois leerstoelhouder aan de Universiteit Maastricht

Dr. Fred Spoor, expert in de evolutie van de mens en werkzaam bij het Natuurhistorisch Museum in Londen, is benoemd tot Eugène Dubois leerstoelhouder voor het jaar 2024. 

Professor Spoor (1959) is geboren in Zuid Limburg en opgeleid als bioloog en zoogdierpaleontoloog aan de Universiteit Utrecht. Spoor is een van de pioneers van het gebruik van CT scans bij het onderzoek naar fossiele overblijfselen van mensachtigen. De Eugène Dubois wisselleerstoel is ondergebracht bij het Maastricht Science Programme van de Faculty of Science and Engineering.

Van Kenyanthropus platyops tot Homo erectus

Er zijn enkele opvallende overeenkomsten tussen de carrières van Eugène Dubois en Fred Spoor: net als Dubois heeft Spoor jarenlang lesgegeven in de menselijke anatomie en is hij nauw betrokken geweest bij de wetenschappelijke studie van uitgestorven vroege mensachtigen: van Kenyanthropus platyops tot Homo erectus, de mensensoort die meer dan een eeuw geleden door Dubois ontdekt werd. Bij zijn onderzoek naar de evolutie van de mens en uitgestorven mensachtigen werkt Spoor nauw samen met het onderzoeksteam van de familie Leakey en heeft hij veldwerk verricht in het Turkana-bekken in Kenia. Hij is een expert op het gebied van de evolutie van het midden- en binnenoor van mensachtigen, waarin organen voor gehoor en evenwicht zijn ondergebracht.

Fred Spoor is een veelgevraagd expert op het gebied van de menselijke evolutie voor de media en het grote publiek. Zijn werk was onlangs te zien bij de VPRO en stond op de voorpagina van grote internationale kranten zoals de New York Times en de Washington Post.

Over de Eugène Dubois Leerstoel

Sinds een aantal jaren is de bijzondere “Eugène Dubois Wisselleerstoel” gevestigd aan de Universiteit Maastricht. Ieder jaar wordt een nieuwe hoogleraar benoemd die onderwijs geeft aan de Universiteit en via Studium Generale, de Eugène Dubois Stichting en andere organisaties lezingen verzorgt.

De afgelopen jaren hebben de professoren Frans de Waal, Mark Stoneking, Carel van Schaik, Katerina Harvati, Josė Joordens en Tijs Goldschmidt deze leerstoel bezet.

Lees meer

Fred Spoor publiceerde een nieuwe analyse van de vondsten van die de Limburgse onderzoeker Eugène Dubois in het Indonesische Trinil deed. Het artikel van Spoor en zijn collega’s en de originele negentiende-eeuwse publicatie van Dubois zijn gratis toegankelijk.

Lees het het artikel (inclusief Dubois’s originele artikel uit 1894 als bijlage)

Lees ook