“Onze status als data-expert is wereldwijd gegroeid”
Nationaal werden de onderzoekers uit het team van Andre Dekker al langer gezien als dé experts op het gebied van data in de zorg, Artificial Intelligence (AI) en federated deep learning. Dankzij hun beeldanalyses die steeds beter worden én de Personal Health Train die nu echt op stoom is, zette dit team zichzelf in 2022 ook wereldwijd op de datakaart. Dus Andre kijkt niet meer vreemd op van een opdracht van de Indiase regering, de EU of de VN. Noem een groot internationaal dataproject in de zorg, en de kans is groot dat Andre Dekker en zijn team erbij betrokken zijn.
Vier Europese grants
Onze status is inderdaad behoorlijk gegroeid in 2022”, zegt Andre. “Dat merken we vooral bij het binnenhalen van Europese grants. Vaak gaat het om prestigieuze projecten waarbij je maar zo’n 10% kans hebt om de opdracht te krijgen. In 2022 wonnen we víer grote grants, wat echt een record is. De projecten richten zich inhoudelijk op borstkanker, kanker bij adolescenten en artritis. Dat derde project laat zien dat ook andere vakgebieden – buiten de oncologie – ons ontdekt hebben. Met het vierde project proberen we te bereiken dat patiënten hun data zélf geschikt kunnen maken om internationaal te delen, waardoor nog meer data beschikbaar komen voor onderzoek."
Succesvol jaar
“Daarnaast hebben we samen met radiotherapeut-oncoloog Stéphanie Peeters een grote financiering gekregen van het Hanarth Fonds, bedoeld voor een onderzoek naar de inzet van AI bij borstkanker. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de projecten die vanuit het Nationale Groeifonds worden gefinancierd en de opdrachten waar MUMC+ aan meebetaalt. Steeds meer vakgroepen van het MUMC+ ontdekken het belang van data en betalen graag voor een eigen data science specialist uit ons team.”
Waardevolle expertise
“Aan het feit dat andere partijen willen betalen voor onze diensten, merk je dat de mening over data science is veranderd. Nog niet zo heel lang geleden moesten we nog ‘zeuren’ om data. Dat kostte ziekenhuizen tijd en moeite, zonder dat ze daar direct resultaat van zagen. Nu wordt steeds duidelijker dat wij waardevolle expertise meebrengen waar ze zelf ook iets aan hebben. En dus worden we steeds vaker gevraagd om die expertise te delen. Niet alleen met artsen, maar bijvoorbeeld ook met het RSO: de regionale samenwerkingsorganisatie die de bouw van een regionale datastructuur voor de zorg coördineert. In ons advies maken we ons vooral sterk voor het hergebruik van data in meerdere onderzoeken. En voor meer synergie tussen klinische data en dataonderzoek.”
De agenda bepalen
“Dat doen we niet alleen regionaal, maar ook nationaal, in adviesrollen bij de Nederlandse AI-coalitie en het ministerie van VWS. Internationaal denken we met de EU mee over een nieuwe Europese kankervisie. Voor de Verenigde Naties schrijven we mee aan een nieuwe richtlijn voor AI in de zorg. En we helpen het grootste kankerinstituut ter wereld – het MD Anderson Cancer Center in de Verenigde Staten – bij het opzetten van een data science instituut voor oncologie. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Onze expertise wordt steeds zichtbaarder. Waardoor we internationaal de agenda mee mogen bepalen op het gebied van zorgdata.”
50 experts in huis
“Even voor de duidelijkheid: die status groeit niet alleen dankzij mij. Dat is een verdienste van onze hele groep. We zijn intussen met meer dan vijftig mensen. Laatst hadden we één vacature, waar meer dan vijfenzeventig dataspecialisten uit de hele wereld op reageerden. Dus we hebben de luxe dat we de allerbeste experts kunnen uitzoeken. Waarmee ons aanzien alleen maar verder groeit. Dat is trouwens geen doel op zich. We zijn gewoon bezig met ons vak, en het gebéurt gewoon.”
Personal Health Train rijdt langs twintig stations
De Personal Health Train is een innovatieve manier om informatie van andere instituten over de hele wereld te analyseren zonder dat privacygevoelige gegevens gedeeld hoeven te worden. Deze trein, ontwikkeld door Andre Dekker, rijdt intussen langs 20 grote ziekenhuizen en radiotherapiecentra in Europa, de Verenigde Staten, China, Brazilië en India om data en scans te analyseren. Het resultaat van zo’n analyse is bijvoorbeeld een AImodel dat veel beter is in het intekenen van een longtumor dan een mens ooit zal zijn. Dankzij AI kan die tumor nog preciezer bestraald worden, met nog minder bijwerkingen. Dankzij de Personal Health Train kunnen ook datamodellen voor allerlei andere ziektes gebouwd worden, waaronder Alzheimer en Parkinson. Steeds meer internationale ziekenhuizen bieden hun data gratis aan, waardoor het bereik van de Personal Health Train groter en groter wordt.
Het artikel staat op onze website, maar is afkomstig uit ons jaarverslag. Zouden jullie daarom het volgende willen vermelden (incl. link):
Dit artikel is afkomstig uit het jaarverslag 2022 van Maastro.
Lees ook
-
Drie onderzoekers van Universiteit Maastricht (UM) ontvangen een prestigieuze ERC Starting Grant van de European Research Council. Ze krijgen elk 1,5 miljoen euro. Hun financiering is onderdeel van het EU Horizon Europe-programma.
-
Vasculair bioloog Judith Sluimer werd in 2020 benoemd tot hoogleraar cardiovascular pathophysiology. Afgelopen mei sprak ze haar oratie uit met de titel ‘A breathe of fresh air’. Hiermee doelde ze zowel op het belang van zuurstof voor het functioneren van het hart en bloedvaten als op de frisse...
-
Reumapatiënten met gunstige gezondheidsvaardigheden hebben minder last van hun ziekte én betere toegang tot medicijnen dan patiënten met minder gezondheidsvaardigheden.