
Nieuws
-
-
-
Studenten en senioren samen aan het ontbijt
Het Feel Good ontbijt is een gezamenlijk initiatief van cateraar Albron, Stichting Met je hart en de Universiteit Maastricht.
-
Studenten en bewoners werken samen aan leefbaarheid wijken
In twee Maastrichtse wijken, Mariaberg en Randwyck, gaan ongeveer vierhonderd studenten van Zuyd Hogeschool en Universiteit Maastricht samen met bewoners aan de slag om oplossingen te zoeken voor problemen rondom leefbaarheid.
-
BReIN wil alzheimer aanpakken via Big Data
Eerder dit jaar ontving Jos Kleinjans, hoogleraar Milieugezondheidkunde aan de Universiteit Maastricht (UM), uitsluitsel over een jarenlange miljoenenbijdrage voor zijn geesteskind, de Brightlands e-Infrastructure for Neurohealth (kortweg BReIN). Dit nieuwe onderzoeksinstituut moet op het gebied van...
-
Is time on our side?
Paleontologie en evolutiebiologie waren tot nu toe geen grote wetenschapsgebieden aan de UM. Dat gaat de komende jaren veranderen, zeggen de recent begonnen hoogleraren José Joordens en Leon Claessens.
-
Maastricht Law and Tech Lab: waar alfa en bèta samenkomt
De meeste universiteiten doen onderzoek naar hoe juridisch om te gaan met deze nieuwe technologieën. Maar hoe KI zelf gebruikt kan worden in het juridisch vakgebied, daar wordt nauwelijks onderzoek naar gedaan. Het Maastricht Law and Tech Lab springt in dat gat.
-
Van Viking tot decaan
Een gesprek met de Deense Peter Møllgaard, hoogleraar Industrial Organisation en decaan van de Maastricht School of Business and Economics (SBE) over rolmodellen, sport, familie, duurzame energie en de beste risotto. 1 November a.s. houdt hij zijn inaugurele rede.
-
Wel of niet inenten tegen baarmoederhalskanker?
Door de ‘Keuzehulp inenten tegen baarmoederhalskanker’ zijn moeders beter geïnformeerd en zijn zij sneller bereid hun dochter te laten vaccineren tegen HPV. Dat is de belangrijkste conclusie van het onderzoek van Mirjam Pot die onlangs op dit onderwerp promoveerde aan de Universiteit Maastricht.
-
Bevrijd van de insulinespuit!
Bijna 150.000 mensen in Nederland lijden aan diabetes type 1. Aart van Apeldoorn, diabeteswetenschapper van het Institute for Technology Inspired Regenerative Medicine (MERLN), ontwikkelt een implantaat dat de insulinespuit overbodig maakt: het 'theezakje'.