De Universiteit Maastricht in Coronatijd

De Nederlandse universiteiten zetten zich op alle mogelijke manieren actief in om het coronavirus te bestrijden. Ze werken samen en zoeken naar oplossingen in deze crisis. Dat uit zich in veel verschillende vormen, van actueel onderzoek tot vrijwillige inzet, van digitaal kennis verspreiden, tot het doneren van apparatuur en materiaal. Ook de universiteit Maastricht draagt haar steentje bij.
 

Experts aan de slag

Binnen al onze zes faculteiten worden ideeën geboren en krachten gebundeld die gericht zijn op de bestrijding van het virus en de gevolgen. Zo ontwikkelen medici en wetenschappers modellen die via algoritmes kunnen voorspellen of een met het coronavirus besmette patiënt aan de beademing moet komen te liggen of niet. Arbeids- en sociaalpsychologen onderzoeken de effecten van het virus en de maatregelen op werkstress, gezondheid en welzijn van medewerkers. Juristen analyseren maatregelen die landen in Europa nemen die grensregio’s raken. Economen onderzoeken beleggersgedrag op de financiële beurzen. Dit is slechts een kleine selectie. Ondertussen komen er elke dag nieuwe projecten bij.

Voorbeelden in E-Magazine

De Vereniging van Universiteiten (VSNU)  bundelde een serie van deze en andere voorbeelden uit onderzoek, onderwijs en bijzondere projecten in het e-zine ‘Universiteiten in coronatijd’. Het zijn doorkijkjes naar initiatieven die in samenwerking met Nederlandse, Europese en internationale bedrijven en partners worden gerealiseerd. Een paar mooie voorbeelden van projecten vanuit de Universiteit Maastricht zijn opgenomen in dit e-zine. Meer initiatieven van de UM en andere Nederlandse universiteiten zijn te vinden via twitter #connectuniversitiesNL.

vsnu

Op vrijdag 15 mei 2020 overhandigde VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg aan minister Van Engelshoven van OCW het e-zine ‘Universiteiten in coronatijd’. Daarin staat een greep van alle corona-gerelateerd onderzoek en initiatieven van Nederlandse universiteiten.

Lees ook

  • Nienke Verstegen, onderzoeker bij De Forensische Zorgspecialisten, heeft onderzoek gedaan naar agressie binnen de forensische zorg en impact hiervan op patiënten en medewerkers. Op 6 juli 2023 promoveert zij aan de Maastricht University met haar proefschrift ‘Hurt people hurt people. Characteristics...

  • Patiënten die vanwege een ernstige COVID-19-infectie in het ziekenhuis zijn opgenomen, vertonen naderhand geen aanwijzingen voor hersenschade door de ziekte. Dat blijkt uit een uitgebreide studie onder leiding van Universiteit Maastricht.

  • Sten van Beek

    Rillen van de kou?

    Door de Westerse leefstijl met een hoog vetgehalte in voeding in combinatie met weinig beweging, kampen steeds meer mensen in Nederland met overgewicht of zelfs obesitas. Dit zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type II. Wat is hieraan te doen buiten een gezondere leefstijl? Het antwoord komt...

Meer nieuws