5 sep 15:30
- 17:00

Opening Academisch Jaar 2022/23

We openen het academische jaar 2022/23 op maandag 5 september 2022 in het Theater aan het Vrijthof.

Op het programma staat een inspirerende keynote lezing van Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ook is er aandacht voor Young Universities for the Future of Europe (YUFE); YUFE-studenten bespreken het belang van dit ‘grenzeloze’ onderwijsproject met minister Dijkgraaf en Marieke van den Berg, HR Director Northern Europe bij Adecco, een geassocieerde partner van YUFE. Daarnaast reikt rector Pamela Habibović de Edmond Hustinx-prijs en de UM Studentprijs uit.

Opening Academic Year 2022/2023

Thema: ‘(Re)thinking borders: rails of creativity’

De Universiteit Maastricht (UM) wil grensverleggend zijn in haar onderzoek, onderwijs en de impact die ze genereert: in de regio, Europa en daarbuiten. Tegelijkertijd speelt het thema grenzen een rol als we reflecteren op de groei van de universiteit, de grenzen aan de werkdruk en de belemmeringen die de fysieke grenzen om de UM heen soms veroorzaken. Kortom, tijdens deze opening van het academisch jaar staat het thema grenzen centraal, in de breedste zin van het woord.

Keynote speaker: minister Dijkgraaf

Minister Dijkgraaf
Fotografie: Martijn Beekman

We zijn vereerd Robbert Dijkgraaf te mogen ontvangen als onze keynote speaker. Hij is nu minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en bekleedde hiervoor functies als hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, president van de KNAW en directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton. Hij ontving diverse prijzen voor zijn werk, waaronder de Irispenning voor zijn publieke optredens. Minister Dijkgraaf excelleert in complexe stof vertalen naar een duidelijk verhaal voor een breed publiek. In zijn speech tijdens de opening van het academisch jaar neemt hij ons mee in zijn perspectieven en inzichten.

Young Universities for the Future of Europe (YUFE)

Tijdens de opening van het academisch jaar is er ook aandacht voor Young Universities for the Future of Europe (YUFE). YUFE is een Europees onderwijssamenwerkingsverband tussen verschillende universiteiten en andere partners dat onderwijs grenzeloos maakt. De Universiteit Maastricht coördineert de ontwikkeling van deze eerste Europese universiteit.

Lees meer over YUFE
 

Marieke van den Berg neemt tijdens deze opening van het academisch jaar deel aan de YUFE-paneldiscussie. Zij is een internationale HR Leader met een succesvolle staat van dienst in bedrijfstransformaties in MNC's en management consultancy. Haar expertise omvat business partnering, organisatorische transformaties, verandermanagement, leiderschapsontwikkeling en executive coaching. Momenteel is Marieke Group SVP HR Northern Europe & DACH bij de Adecco Group.