Openbaar bestuur

door: in Rechtsgeleerdheid
Ns trein_openbaar bestuur_blog op Law Blogs Maastricht

Het bestuur in Nederland is openbaar, maar niet altijd. Zo bepaalt bijvoorbeeld art. 54 Gemeentewet dat de vergaderingen van het College van B&W met gesloten deuren wordt gehouden. Dat is maar goed ook, want er kan nogal het een en ander de revu passeren en dan moet er vrijuit gesproken kunnen worden.

Het College van B&W van de gemeente Utrechtse Heuvelrug ziet dat anders. Vandaag zat het voltallige college bestaande uit burgemeester Frits en wethouders Chantal, Rob, Hans en Gerrit in de trein van Utrecht naar Maastricht. Tweede klas. Ik zat daar ook. Zij gingen er een leuke avond van maken, want het plan was de koffers snel in het hotel te dumpen en dan zich tot 2 uur vannacht in Café Chic te gaan vermaken. Frits was daar al eens geweest met zijn liefde, vandaar.

De gelegenheid werd te baat genomen om een volledige collegevergadering in de trein te houden, inclusief de rondvraag. De hele coupé mocht meegenieten. Zo nu en dan werd er geprobeerd namen te vermijden (Cluedo noemden ze dat), maar even later werd vrijwel iedereen toch voluit genoemd. Wethouder Hans heeft een probleem door het plotselinge ontslag van Frederik. Hij moet de raad een beetje om de tuin zien te leiden om dat beheersbaar te houden. Als tijdelijke vervanger dacht hij aan Nicolette van Haastrecht, maar Chantal geeft de voorkeur aan Boomsma, die bij de gemeente Ede zo goed teamleider bijstand is geweest. Frits heeft weinig op met zijn collega mevrouw T. van de gemeente Woudenberg, die niet in de gaten heeft dat bij een komend evenement vier poortjes te weinig zijn om de 30.000 bezoekers in het geval van een ramp veilig van het terrein te krijgen. Meneer Wolfs van de Amersfoortseweg mag blij zijn, want volgende week gaat de politie naar aanleiding van zijn klachten laseren. Dat heeft Gerrit voor hem geregeld.

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Iedereen in de coupé weet bijvoorbeeld hoe tegen het probleem met de Aldi wordt aangekeken, hoe twee scholen in B. elkaar in de haren zitten en hoe de woningvereniging wordt aangepakt. Betrokkenen nog niet, maar die komen er nog wel achter. Studenten leren we dat het bestuur er is ter behartiging van het algemeen belang, maar die term is niet een keer gevallen.

Als jurist moet je wel eens rechtzoekenden met complotheorieën tot de orde roepen. "Het is echt niet zo dat de gemeente dat allemaal zo heeft bedacht om u de voet dwars te zetten". Inmiddels geloof ik dat zelf niet meer.

  Meer blogs op Law Blogs Maastricht