28 januari 2019

Vrijwilliger voor een dag

Voldoening. Dat gevoel overheerst bij de deelnemers aan de eerste Big Volunteer Day van vrijwilligersorganisatie Serve the City Maastricht. Ruim 50 mensen – studenten, ouderen, Maastrichtenaren en internationals – hebben zich opgegeven om een ochtend lang te helpen bij verschillende projecten in de stad. Het resultaat: overal blije gezichten, mooie gesprekken en onverwachte ontmoetingen.

Het laatste groepje zet koers naar een begeleid wonen locatie van Radar. Onderweg op de fiets vindt de onderlinge kennismaking plaats. In het Engels, Nederlands en Maastrichts. Studenten Rous en Marie (die uit Duitsland komt) hebben al eerder meegedaan, voor Ralph en expats Kasia en Silvia is het de eerste keer. De Maastrichtse Wenda is met haar rollator in de bus gestapt, waar ze gezelschap krijgt van Zonnoh. De Liberiaanse woont momenteel in het AZC in Heerlen, maar is speciaal voor de Volunteer Day naar Maastricht gekomen. “Ik zag de aankondiging via internet en wilde graag helpen. Eigenlijk ben ik verpleegster. Ik wil mijn bijdrage leveren aan de maatschappij. Als ik niet kan werken, dan via vrijwilligerswerk. Jammer genoeg spreek ik alleen nog geen Nederlands.”

Nagels lakken

Voor de bewoners met wie Ralph, Zonnoh en Wenda even later in de gezellige woonkamer een potje Uno spelen, maakt dat niet uit. Zij genieten met volle teugen. Een uur later is Ralph al gestrikt om maandelijks een partijtje te komen schaken met een andere bewoner. Intussen is de keuken veranderd in een nagelstudio. Handcrèmes, removers en allerlei kleuren nagellak staan op tafel uitgestald. Marie neemt Mieke onder handen, die graag nagellak met glitters wil. “Op deze manier ontmoet ik mensen die ik anders niet zo snel zou tegenkomen”, vertelt Marie. “Ik vind het leuk om samen een ervaring te creëren. Niet alleen door te praten, maar ook door gezamenlijk iets te doen.” Als Mieke klaar is, worden de rollen omgedraaid en versiert zij de vingers van Marie met glitter. Veel glitter. Verschrikt vraagt ze of het wel goed is. “Ik vind het prachtig”, lacht Marie. “Ik hou van veel. Meer is meer.” Het stelt Mieke gerust. “We hebben wel lol hè”, concludeert ze.

Bewoonster Kitty heeft de ‘nagelsalon’ verlaten en legt nu met Rous de laatste hand aan een fraaie collage op papier. Centraal staat een foto van de carnavalsband Ziesjoem. “Daar ben ik al 38 jaar fan van”, zegt Kitty trots. Met engelengeduld plakt ze bloemetjes, poëzieplaatjes en letters om de foto heen. Knutselen is wat ze het liefste doet. Voor haar komt het einde van de verwendag dan ook te vroeg, ze had nog uren kunnen doorgaan.

Verrassend

Greet de Rechter van Serve the City Maastricht is enthousiast over de opkomst voor de eerste Volunteer Day. “Wij proberen door middel van dit soort acties mensen met verschillende achtergronden bijeen te brengen. De ervaring is dat deelnemers vaak totaal verrast zijn: het geeft zo veel meer terug dan ze verwachtten. Van onze vrijwilligers is ongeveer 60% student. Zij willen graag iets doen voor de stad, maar weten niet altijd hoe. Via internet komen ze dan bij ons uit. Vaak zijn het ook internationale studenten. Voor hen is het een eyeopener. Zij hebben in de meeste gevallen geen idee wat er bij de gemiddelde Maastrichtenaar achter de voordeur gebeurt.”

Door: Meyke Houben (tekst), Martine van Bijlert (fotografie)