Studium Generale: een extracurriculaire ontdekkingsreis

Studium Generale biedt een breed scala aan programma's, activiteiten en evenementen om het academische curriculum aan te vullen. Daarmee wordt een breder, multidisciplinair perspectief op verschillende onderwerpen geboden. De lezingen, collegereeksen, debatten, talkshows, Film&Talks en het PAS Festival prikkelen, verrassen en zorgen ervoor dat je wordt uitgedaagd je kennis te toetsen, te vergelijken en bij te stellen.

Bij Studium Generale komen onderwerpen aan bod op het gebied van bijvoorbeeld (natuur)wetenschappen, kunst, filosofie, politiek en ethiek. Let ook op het programma van culturele partners waarmee Studium Generale speciale afspraken maakt over fikse kortingen voor studenten (voor 10 euro naar de opera bijvoorbeeld).

De activiteiten zijn meestal ‘s avonds op de universiteit in de binnenstad van Maastricht. Daarnaast zijn ze voor iedereen toegankelijk, waardoor je naast studenten van verschillende faculteiten ook medewerkers en andere geïnteresseerden uit stad en regio ontmoet.

Vijf keer per jaar verschijnt het kleurrijke programmaboekje dat op de universiteit en in de stad wordt verspreid. Op de website is alles na te lezen en vind je de link om je aan te melden voor de wekelijkse nieuwsbrief. Ook vind je de links om te reserveren voor de programma’s: www.maastrichtuniversity.nl/sg.

Tweedejaars student European Law en Digital Society Kaťa legt uit waarom die het initiatief leuk vindt. “Studium Generale is een makkelijke manier om in aanraking te komen met onderwerpen waar je niets vanaf weet. Het hoeft niet eens gerelateerd te zijn aan je eigen studie. Ik heb bijvoorbeeld onlangs een sessie over psychedelica bijgewoond, die erg interessant was. Je leert een beetje over van alles en dat vind ik geweldig! Een vriend van me nam me laatst mee naar een lezing over natuurkunde en nu kan ik niet stoppen met nadenken over kwantummechanica. Zonder Studium Generale zou ik nooit ontdekt hebben dat ik dit een leuk onderwerp vind.”


Tekst: Letterdesk
Fotografie: Joris Hilterman

Lees meer over onze studentfaciliteiten

  • Studenten aan de Universiteit Maastricht kunnen het hele jaar door terecht bij het Wellbeing Team voor een breed aanbod gericht op mentale en fysieke gezondheid. Dit omvat een breed scala aan activiteiten zoals de Wellbeing Wednesdays en de twee jaarlijkse Wellbeing Weeks, maar ook peer-to-peer...

  • Wil jij essentiële vaardigheden opdoen voor een mooie carrière na je studie, ben je op zoek naar ondersteuning om jouw competenties verder te ontwikkelen of wil je leren jezelf te presenteren bij een sollicitatie? Dat kan bij UM Career Services.

  • Beginnen aan een nieuwe studie kan eenzaam zijn voor een student. Uni-Life is een platform dat studenten samenbrengt. In de app vind je alle evenementen en activiteiten die plaatsvinden op de Universiteit Maastricht.  Student Luisa Congedo is een ambassadeur van het platform.

Lees ook

  • Maak kennis met Lillianne Evertsz, wiens reis van het hbo naar het hoger onderwijs veerkracht belichaamt. Aanvankelijk uitgedaagd door hoge collegegelden, leken Lillianne's dromen van universitair onderwijs onbereikbaar, totdat ze een beurs ontving. Deze steun stelde haar in staat om haar gewenste...

  • Studenten aan de Universiteit Maastricht kunnen het hele jaar door terecht bij het Wellbeing Team voor een breed aanbod gericht op mentale en fysieke gezondheid. Dit omvat een breed scala aan activiteiten zoals de Wellbeing Wednesdays en de twee jaarlijkse Wellbeing Weeks, maar ook peer-to-peer...

  • Ylana Sour (19) wist al halverwege de middelbare school dat ze later kinderarts wil worden. “Toen ik zelf een jaar of drie à vier was, had ik een slechte ervaring met een arts. Ik hoop later als arts te laten zien dat het ook anders kan.” Ylana zit nu in het eerste jaar van de studie Geneeskunde. Ze...