Koning Willem-Alexander en minister Bruins bezoeken proeftuin Blauwe Zorg in Maastricht

Koning Willem-Alexander en Minister Bruins voor Medische Zorg en Sport brachten 4 september een onverwacht bezoek aan de zorginitiatieven van de proeftuin Blauwe Zorg in Maastricht. Centraal stond 'de juiste zorg op de juiste plek'.

 

Centraal stonden twee ambitieuze initiatieven: de ‘Anderhalvelijnszorg in de stadspoli’s’ en ‘Blauwe Zorg in de wijk’. Bij het eerste initiatief wordt de zorg in de woonwijken aangeboden via stadspoli's waar de specialist de patiënt ziet. Doel ervan is om de druk op de specialistische zorg in het ziekenhuis te verminderen, patiënten sneller te helpen en kosten te besparen. Bij het tweede staat de verbinding tussen de eerste lijn en het sociale domein centraal. Bij de monitoring en evaluatie speelt de Academische Werkplaats Duurzame Zorg van de vakgroep Health Services Research (HSR) een centrale rol.

Aan de gesprekstafel heeft Dirk Ruwaard, als trekker van die Academische Werkplaats Duurzame Zorg, gesproken over het zeker stellen van de toegang tot goede zorg voor iedereen, voor nu en in de toekomst. Tevens is ingegaan op het nationale Kennisplatform ‘de juiste zorg op de juiste plaats’ wat binnenkort van start gaat en waarvoor hij door het Ministerie van VWS is benoemd als voorzitter. Sanne Grootjans, promovendus bij HSR, heeft tijdens de borrel met de Koning en de Minister gesproken over hoe de wijkbewoners zelf dichtbij de zorg kunnen worden betrokken.

Blauwe Zorg in Maastricht is een succesvol voorbeeld van samenwerking in de regio onder het motto ‘De juiste zorg op de juiste plek’. Blauwe Zorg werd in 2013 gestart met steun van het ministerie van VWS om zorg in de wijk te optimaliseren. 

Meer informatie

Foto Koning Stadspoli

Lees ook