24 januari 2023

Clinical Research Unit officieel geopend in het Maastricht UMC+

Op 25 januari is in het Maastricht UMC+ officieel de NUTRIM Clinical Research Unit (CRU) geopend, waar patiëntgebonden onderzoek plaatsvindt naar voeding en metabolisme. Deze nieuwe onderzoeksfaciliteitafdeling is daarmee het voorbeeld van hoe wetenschap en klinische praktijk elkaar direct kunnen versterken. Voeding en beweging hebben allerlei effecten op de stofwisseling. Beide kunnen daardoor bijdragen aan een succesvol herstel van ziekte, of een beter uitgangspunt voor of tijdens een behandeling.

Alle faciliteiten op een plek

Voorheen werden patiënten getest op verschillende plekken in het ziekenhuis of op de universiteit. Nu komen patiënten naar de CRU, waar alle faciliteiten en apparatuur op één plek zijn. En dat is een groot voordeel, vertelt prof. dr. Daisy Jonkers, wetenschappelijk directeur van NUTRIM: “Alle metingen kunnen op één plek worden gecombineerd en alles vindt plaats binnen de muren van het ziekenhuis zodat medische supervisie binnen handbereik is, mocht dat nodig zijn. Ook is er de mogelijkheid om lichaamsmaterialen af te nemen en meteen te verwerken op het laboratorium van de CRU”.

Van onderzoek direct naar kliniek

De grote meerwaarde van de NUTRIM Clinical Research Unit is dat - mede door de locatie - wetenschappelijke onderzoeksresultaten snel vertaald worden naar de kliniek en toegepast in de dagelijkse praktijk. Bestuursvoorzitter dr. Helen Mertens van het Maastricht UMC+: “De CRU biedt nieuwe kansen voor relevant en verdiepend onderzoek gebaseerd op vragen uit de kliniek, hierdoor verbetert de zorg voor de patiënt en de ervaring van de patiënt. Het creëert ook een nieuw onderzoeksklimaat waarbij wetenschappers, artsen, paramedici en verpleegkundigen nog meer verbinden in het belang van de patiënt.” Prof. dr. Annemie Schols,  vicevoorzitter van het bestuur van het MUMC+ en decaan van FHML vult aan: “De CRU vormt daarmee een fraaie brug tussen onze Faculty of Health Medicine and Life Sciences en het ziekenhuis, waarmee we ook onze ambitie als academische motor voor de regio versterken.”

Deel van de metabole infrastructuur

De bouw van de NUTRIM Clinical Research Unit is mede mogelijk gemaakt door de Interreg-subsidie Vlaanderen-Nederland in het kader van het PROOF project. De unit maakt deel uit van een grotere metabole infrastructuur van FHML, waartoe ook de research unit MRUM in de Universiteit Maastricht en de Imaging-faciliteiten van Radiologie van het Maastricht UMC+ behoren. De onderzoeksfaciliteiten van de CRU zijn ook beschikbaar voor onderzoekers buiten het Maastricht UMC+.

Lees hier ook het achtergrondverhaal over onderzoek naar ernstig gewichtsverlies bij kanker dat plaatsvindt in de NUTRIM CRU.