Wetenschappers FHML in de prijzen

Twee talentvolle jonge onderzoekers van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (FHML) aan de Universiteit Maastricht zijn in de prijzen gevallen. Kim Kampen, universitair docent bij de afdeling Radiotherapie, krijgt de KNAW Early Career Award. Zij ontvangt deze prijs voor haar studie naar de verschillen in ‘eetpatronen’ tussen normale lichaamscellen en kankercellen. Floor van den Brand heeft de Catharina Pijls Proefschriftprijs gewonnen met haar ‘excellente onderzoek op het gebied van de gezondheidswetenschappen’.

KNAW Early Career Award

Kim Kampen kijkt naar de verschillen in eetpatronen tussen normale cellen en kankercellen. Met deze kennis kan zij vervolgens op zoek naar geneesmiddelen die het 'eten' van de kankercel specifiek limiteren. Dit moet ervoor zorgen dat de kankercellen slechter gaan groeien en zich niet meer kunnen verweren tegen therapieën. Op deze manier kan kanker efficiënter geremd en specifieker aangepakt worden, en de normale cellen bovendien minder worden beschadigd.

De KNAW Early Career Award, een bedrag van 15.000 euro en een kunstwerk, is bedoeld voor onderzoekers in Nederland die aan het begin van hun carrière staan en vernieuwende, originele onderzoeksideeën hebben. De prijsuitreiking zal plaatsvinden tijdens een feestelijke bijeenkomst in het KNAW Trippenhuis te Amsterdam op 14 februari 2022.

Catharina Pijls Proefschriftprijs

Floor van den Brand promoveerde in oktober 2020 cum laude aan de Universiteit Maastricht op een onderzoek naar het effect van financiële beloningen op het stoppen met roken. Alle negen studies uit het proefschrift zijn gepubliceerd in vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften, waaronder bijvoorbeeld een publicatie in The Lancet Public Health. Maar ook staat de stoppen-met-roken-interventie die Floor van den Brand ontwikkelde, inmiddels al in het Nationaal Preventieakkoord vermeld als ‘een effectieve interventie die kan bijdragen aan het rookvrij maken van organisaties, het bieden van effectieve stoppen-met-rokenondersteuning en het verminderen van het aantal rokers in de Nederlandse samenleving.’

Kandidaten voor de Catharina Pijls Proefschriftprijs worden voorgedragen door hoogleraren van alle Nederlandse faculteiten Geneeskunde en Sociale Wetenschappen. De voordrachten zijn beoordeeld op hun multidisciplinaire karakter, wetenschappelijke kwaliteit, wetenschappelijke innovatie, maatschappelijke relevantie en prestaties van de kandidaat buiten het proefschrift. Deze prijs, ter waarde van 10.000 euro, wordt tweejaarlijks uitgereikt.

Aanmoedigingsprijs

Naast de Proefschriftprijs reikt de Stichting Catharina Pijls jaarlijks een Aanmoedigingsprijs ter waarde van 2.000 euro uit aan een recent afgestudeerde student van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences. Dit jaar gaat de Aanmoedigingsprijs naar Ilja van Bergen (alumna van de Master Healthcare Policy, Innovation and Management) voor haar scriptie met de titel Identifying the beliefs regarding COVID-19 vaccinations of young adults in the United Kingdom.

Lees ook

  • Wetenschapper Sabine van Rijt, verbonden aan het MERLN-instituut van Universiteit Maastricht, krijgt een prestigieuze Europese subsidie van 2 miljoen euro voor haar onderzoeksproject Nano4Bone. De ERC Consolidator Grant heeft een looptijd van 5 jaar.

  • Wetenschappers van onder andere Universiteit Maastricht (UM) en het RIVM hebben voor het eerst systematisch uitgezocht welke psychofarmaca zoal voorkomen in het oppervlaktewater van Nederland. Met name de concentraties van de middelen oxazepam en carbamazepine blijken dusdanig hoog, dat risico’s...

  • Vier Maastrichtse onderzoeksteams gaan van start met hun project dat gefinancierd wordt met een flinke som geld uit de Open Competitie van subsidieverstrekker ZonMw. Daarnaast is een Nijmeegs onderzoeksteam gehonoreerd, waarvan ook Harro van Lente, hoogleraar Science and Technology Studies aan...