Studentfaciliteiten

Het bevorderen van leren en inclusie bij het Talencentrum van de Universiteit Maastricht

Studeren in een vreemde taal kan uitdagend zijn. Daarom maakt het Talencentrum van de Universiteit Maastricht zich hard voor het doorbreken van taalbarrières. Dit expertisecentrum biedt op maat gemaakte oplossingen voor studenten die te maken hebben met taaluitdagingen, verzorgd door gespecialiseerde en deskundige taaldocenten. Het Talencentrum biedt verschillende taalcursussen, waaronder academische taalvaardigheden en interculturele communicatievaardigheden.

Maar het Talencentrum is niet alleen voor studenten. Het ondersteunt ook universitair personeel, professionals en bedrijven buiten de universiteit. Op deze manier draagt het bij aan een inclusieve regio met sterke en duurzame menselijke verbindingen, diepgaand begrip en ruime mogelijkheden om te gedijen in een internationale omgeving.

Een van de mensen die profijt heeft gehad van het Talencentrum is de internationale student Alaa Aljbawi. Zij werd geboren in Syrië, bracht het grootste deel van haar leven door in Saoedi-Arabië en studeert nu voor de Research Master of Drug Development and Neurohealth bij de Universiteit Maastricht.

“Ik zocht een plek waar ik snel Nederlands kon leren van professionele en ervaren docenten. Ik kwam de website van het Talencentrum tegen, waar ik las dat ze Nederlandse les geven van niveau A1 tot C1. Ik nam contact op, kreeg een interview en toets, en begon met lessen voor het A2-niveau Nederlands. In minder dan een jaar rondde ik A2, B1 en B2 af.”

Alaa zegt dat haar ervaring met het Talencentrum zeer positief was. “Het hele proces verliep erg soepel en georganiseerd. De docenten zijn zeer ervaren in het onderwijzen van talen. We werkten aan de vier competenties - luisteren, spreken, lezen en schrijven - en ik voel me sterk in al die onderdelen.”

“Het tempo was perfect. Het was vrij intens met veel zelfstudie, maar dat was precies wat ik wilde. Er was ook genoeg interactie met medestudenten. We werkten in kleine groepen, wat erg fijn was.”

“De certificaten die je krijgt van het Talencentrum zijn zeer betrouwbaar. Als ik ze aan mijn CV toevoeg, kunnen mensen erop vertrouwen dat ik op de best mogelijke manier Nederlands heb geleerd. Ik vond ook het leuk dat ik aan het einde van niveau B2 het staatsexamen kon doen. De hele cursus bereidde me daar heel goed op voor.”

Buiten de universiteit bleek het leren van de Nederlandse taal erg nuttig in het dagelijks leven van Alaa. “Ik geniet van gesprekken in het Nederlands. Bovendien, als je de taal spreekt, is alles anders. Het is makkelijker om deel uit te maken van de cultuur, en Nederlanders accepteren je op een ander niveau. Ik heb het gevoel dat ik erbij hoor.”

Tekst: Letterdesk
Foto's: Joris Hilterman

Alaa Talencentrum

Read more about our student facilities

  • Studenten aan de Universiteit Maastricht kunnen het hele jaar door terecht bij het Wellbeing Team voor een breed aanbod gericht op mentale en fysieke gezondheid. Dit omvat een breed scala aan activiteiten zoals de Wellbeing Wednesdays en de twee jaarlijkse Wellbeing Weeks, maar ook peer-to-peer...

  • Wil jij essentiële vaardigheden opdoen voor een mooie carrière na je studie, ben je op zoek naar ondersteuning om jouw competenties verder te ontwikkelen of wil je leren jezelf te presenteren bij een sollicitatie? Dat kan bij UM Career Services.

  • Beginnen aan een nieuwe studie kan eenzaam zijn voor een student. Uni-Life is een platform dat studenten samenbrengt. In de app vind je alle evenementen en activiteiten die plaatsvinden op de Universiteit Maastricht.  Student Luisa Congedo is een ambassadeur van het platform.

Lees ook

  • Maak kennis met Lillianne Evertsz, wiens reis van het hbo naar het hoger onderwijs veerkracht belichaamt. Aanvankelijk uitgedaagd door hoge collegegelden, leken Lillianne's dromen van universitair onderwijs onbereikbaar, totdat ze een beurs ontving. Deze steun stelde haar in staat om haar gewenste...

  • Studenten aan de Universiteit Maastricht kunnen het hele jaar door terecht bij het Wellbeing Team voor een breed aanbod gericht op mentale en fysieke gezondheid. Dit omvat een breed scala aan activiteiten zoals de Wellbeing Wednesdays en de twee jaarlijkse Wellbeing Weeks, maar ook peer-to-peer...

  • Ylana Sour (19) wist al halverwege de middelbare school dat ze later kinderarts wil worden. “Toen ik zelf een jaar of drie à vier was, had ik een slechte ervaring met een arts. Ik hoop later als arts te laten zien dat het ook anders kan.” Ylana zit nu in het eerste jaar van de studie Geneeskunde. Ze...