Enquête Bachelor studenten: interesse in minor duurzame ontwikkeling

Vanaf april t/m juli 2019 heeft er een enquête onder bachelor studenten plaatsgevonden om te peilen of ze geïnteresseerd waren in deelname aan een nog op te zetten minor over duurzame ontwikkeling. De resultaten van de enquête waren over het algemeen positief tegenover een minor. De taskforce Sustainable UM2030 heeft nu een projectplan geschreven om de minor mogelijk te maken vanaf het academische jaar 2020-2021. Het uiteindelijke doel van het opzetten van zo’n minor is om meer onderwijs over duurzame ontwikkeling op de hele universiteit te bevorderen.

suvery sustainable minor

Resultaten

Op de afbeelding kun je zien op welke faculteiten de respondenten studeren. De meeste reacties kwamen van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, de Faculty of Science and Engineering en de Faculteit der Cultuur-en Maatschappijwetenschappen.

Wat betreft interesse in de minor, gaf van de respondenten (N = 328) 45% aan extreem geïnteresseerd te zijn, 28 % erg geïnteresseerd, 16% matig geïnteresseerd en 8% een beetje geïnteresseerd. 2 % gaf aan helemaal niet geïnteresseerd te zijn. Dus we kunnen concluderen dat een meerderheid van de respondenten geïnteresseerd is in een minor over duurzame ontwikkeling.

Studenten zijn ook gevraagd naar welke onderwerpen ze het liefst willen behandelen in de minor. De studenten konden 5 onderwerpen uit een lijst kiezen, en kozen daarbij een grote variëteit aan onderwerpen. De volgende onderwerpen werden het meest gekozen: Global Challenges, Environmental Change, Public Policy, International Law, Human Behaviour, Human Health, and Production & Consumption. 

Vervolgstappen

De resultaten van de enquete zijn informatief en bruikbaar voor een UM-brede minor duurzame ontwikkeling. De resultaten zijn onderdeel van het projectplan dat is goedgekeurd door de taskforce Sustainable UM2030. Nu moet het plan hogerop in de organisatie worden goed gekeurd. Daarna wordt er een team van docenten, studenten en onderwijsspecialisten opgezet om de minor vorm te gaan geven.

Achtergrond
 

Maastricht University (UM) is in 2018 gestart met het programma Sustainable UM2030. Binnen dit programma is het team Onderwijs voor duurzame ontwikkeling van start gegaan, om de UM op het gebied van onderwijs een duurzamere universiteit te maken. Hierbij werkt het team samen met Green Office. Het doel wat betreft onderwijs is om studenten van competenties te voorzien (combinaties van kennis, vaardigheden, waarden en houding) die studenten in staat stellen om als burger en professional bij te dragen aan een duurzame wereld. Om dat voor elkaar te krijgen, moeten studenten de complexiteit, onzekerheid, afwegingen en risico’s wat betreft mondiale en lokale uitdagingen begrijpen. Want uiteindelijk is duurzame ontwikkeling complex en normatief.

Voor meer informatie over de minor kun je contact opnemen met Ron Cörvers of Ceren Pekdemir.

Lees ook

  • QueerCon Maastricht brengt op 1 en 2 juli een interdisciplinaire, intergenerationele en internationale groep wetenschappers samen om de kennis over LGBTQIA+ te bevorderen. Het is ook een artistieke, muzikale en sociale viering van de queer gemeenschap en cultuur in Limburg.

  • Kan urine worden gebruikt om niercelcarcinoom op te sporen? De huidige aanpak bij kleine niermassa's is in de meeste gevallen een preventieve gedeeltelijke of volledige verwijdering van de nier, zonder te weten of de massa goedaardig of kwaadaardig is. Moleculair epidemioloog Kim Smits werkt in het...

  • De Universiteit Maastricht draagt zorg voor veel markante gebouwen die we allemaal kennen. Bijvoorbeeld de Turnzaal van de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen. Lees meer over de oudste turnzaal van Nederland.