‘Sustainabul’ voor Universiteit Maastricht

De Universiteit Maastricht scoorde onlangs op de Nationale Dag voor Duurzaamheid in het Hoger Onderwijs een achtste plaats in de ranking van in totaal twintig universiteiten en hogescholen. De ‘Sustainabul’-ranglijst toetst duurzaamheid in de breedste zin van het woord. De achtste plaats is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van vorig jaar, toen de UM niet meer in de ranking voorkwam.

Door met name beter te definiëren wat duurzaamheid behelst (meer dan alleen afval en energie), kan de stijging in de ranking verklaard worden. Marc Fischer, UM-adviseur duurzaamheid en coördinator van het UM Green Office: “Duurzaamheid is een breed begrip, dus je moet om te beginnen begrijpen waar het echt over gaat. Vervolgens probeer je op zoveel mogelijk van dat brede spectrum vooruitgang te boeken en dat is waar we de komende jaren nog veel meer in hopen te bereiken.”

Concreet koopt de UM bijvoorbeeld 100% groene stroom in, daalt de CO2-footprint de laatste jaren en voerde onlangs afvalscheiding in al haar panden in. Maar de Sustainabul kijkt bijvoorbeeld ook naar de vraag of studenten worden gestimuleerd of ondersteund bij het vinden van een duurzaamheidsonderwerp voor hun stage of scriptie. Ook het nemen van verantwoordelijkheid in brede zin is een kenmerk van duurzaamheid. In het nieuwe strategisch programma, ‘Community at the CoRE’ heeft de UM duurzaamheid benoemd als een van de vier kernwaarden in onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering.

Meest iconisch project
Dit jaar werd voor het eerst de award voor het meest iconische, innovatieve en duurzame project (waarin ook een belangrijke rol werd toegekend aan studenten) meegenomen in de ranking. De UM was hiervoor een van de zes genomineerden met het project “UM Duurzaam onder Dak”, waarbij samen met UMGO, onderwijs en onderzoek, en bedrijfsvoering wordt gezocht naar integrale verduurzaming van het pand Tongersestraat 53. De TU Eindhoven heeft uiteindelijk de prijs gewonnen met het nieuwe hoofdgebouw “De Atlas”.

Lees ook

  • Wat betekent het om te wonen, werken, ondernemen en leven in een stad en regio met een internationale universiteit. Wat merk je ervan en wat heb je er eigenlijk aan? We vroegen het aan Maastrichtenaar Stefan Vrancken (50). Stefan werkt als toegevoegd notaris, maar duikt in de tijd die hij daarnaast...

  • Alisa verhuisde op 17-jarige leeftijd van Moskou naar Nederland om eerstejaars bachelorstudent Regenerative Medicine and Technology (RMT) te worden. De avontuurlijke geest van Alisa drijft haar steeds naar gloednieuwe ervaringen, zoals de RMT bacheloropleiding en haar hobby Tribal Fusion dansen.

  • Een internationaal onderzoeksconsortium, waaronder NUTRIM-onderzoeker Zlatan Mujagic en andere Maastrichtse onderzoekers, heeft onderzoek gedaan naar de effecten van stress op de darmen. Dit onderzoek heeft eindelijk ontrafeld hoe stress leidt tot verergering van inflammatoire darmziekten. Deze...