Jessica Mesman (J.)

Uitgebreid profiel is alleen beschikbaar in Engels.

Jessica Mesman is universitair hoofddocent bij de vakgroep Society Studies in de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen aan de Universiteit Maastricht 

Op basis van mijn achtergrond in het Wetenschaps- en Techniekonderzoek bestudeer ik de rol van gewone alledaagse zaken in de stabilisering en verbetering van complexe praktijken. In onderzoek naar innovatie wordt de bijdrage van ‘het gewone' en 'wat reeds aanwezig' is, doorgaans genegeerd. In mijn onderzoek staat de alledaagsheid juist centraal. Deze aandacht voor wat reeds aanwezig is om daarvan te leren valt onder het begrip ‘exnovatie’. Mijn exnovatieve analyses voer ik doorgaans uit in gezondheidszorgpraktijken. Hiervoor gebruikt ik de methode van video-reflexive etnografie.

Video-reflexive etnografie (VRE) is een methode waarbij het vergaren en analyseren van data in nauwe samenwerking met participanten voorop staat. Naast academische inzichten worden de resultaten ook gebruikt voor het verbeteren van praktijken. De laatste decennia heb ik VRE gebruikt in mijn studies naar patiënt veiligheid in onder andere (neonatologie) intensive care units, operatiekamers als ook verloskundige praktijken. Hierbij heb ik samen met collega’s en de participanten in het onderzoek onderzocht waarom het ondanks alles toch vaak zo goed gaat in de praktijk.

Mijn onderwijsactiviteiten zijn gerelateerd aan mijn expertise in wetenschapsstudies en medische antropologie. Ik ben betrokken bij verschillende programma’s op uiteenlopend niveau in Maastricht als ook aan buitenlandse universiteiten. Daarnaast geef ik ook masterclasses voor professionals op het gebied van VRE.

Recent publications:

Zinck Pedersen, K. & Mesman, J. (2021). A Transactional Approach to Patient Safety: Understanding safe care as a collaborative accomplishment. Journal of Interprofessional Care, DOI: 10.1080/13561820.2021.1874317

Korstjens, I., Mesman, J., DeVries, R. & Nieuwehuizen, M. (2021). The paradoxes of communication and collaboration in maternity care: a video-reflexivity study with professionals and parents. Women and Birth. 34: 145-153. DOI.org/10.1016/j.wombi.2020.01.014.

Iedema, R., Carroll, K., Collier, A., Hor, S., Mesman, J., &. Wyer, M. (2019). Video-Reflexive Ethnography in Health Research and Healthcare Improvement: Theory and application. Boca Raton, FL: CRC Press.