Wonen in Maastricht

Ga je op kamers? Ga je verhuizen of blijf je juist op hetzelfde adres wonen? Zorg dat je weet wat je moet doen.

Is er een woningtekort in Maastricht?

Ja, dus begin zo vroeg mogelijk met het zoeken naar woonruimte. Want het aanbod in studentensteden is zeer beperkt, vooral aan het begin van het academisch jaar. Daarom raden we je af om naar Maastricht te komen als je voor de start van het academisch jaar nog geen woonruimte hebt gevonden in de stad of in de nabije omgeving. 

Je moet echt zelf je woonruimte regelen. De UM biedt namelijk geen studentenhuisvesting aan. Ook wordt er geen online onderwijs aangeboden vanwege het beperkte woningaanbod. We verwijzen je graag naar officiële sites zoals www.maastrichthousing.com of www.mymaastricht.nl/housing. Wees voorzichtig met aanbiedingen op Facebook en bekijk kamers altijd eerst zelf.

Niet-EU-studenten moeten er rekening mee houden dat ze met een Nederlands studentenvisum ook daadwerkelijk in Nederland moeten wonen, dus een kamer over de grens met dit visum is geen optie.

Lees meer: tips en waarschuwingen

Vind woonruimte in Maastricht

Verhuis je naar Maastricht en ben je op zoek naar een nieuw thuis? Of woon je al in Maastricht en ben je toe aan een upgrade? Er zijn allerlei manieren om huisvesting in Maastricht te vinden. De Universiteit Maastricht werkt samen met meerdere organisaties (zoals Maastricht Housing) om zo haar studenten en medewerkers te helpen geschikte woonruimte te vinden.

Lees meer 

Verhuizen. Geef je nieuwe woonadres door

Ben je student aan de UM en ga je verhuizen? Zorg dan dat je nieuwe woonadres bij de Universiteit Maastricht bekend is. Hoe je dat doet is afhankelijk van je situatie. Verhuis je binnen Nederland, kom je uit het buitenland, of ga je juist over de grens wonen. Schrijf je in ieder geval in bij de gemeente waar je gaat wonen. Ga je in Maastricht wonen, dan kun je hulp krijgen met inschrijven.

Lees meer

Huurteam Zuid-Limburg

Probleem met je borg of huurcontract, betaal je te veel huur of servicekosten, wordt je studentenhuis slecht onderhouden? Studenten van de Universiteit Maastricht die woonruimte huren, kunnen advies en begeleiding krijgen van het Huurteam Zuid-Limburg.

Lees meer 

Parkeermogelijkheden

Ben je van plan om dagelijks met de auto (vanuit het buitenland) naar de Universiteit Maastricht te reizen? Of woon je in Maastricht en ben je in het bezit van een auto? Dan biedt de universiteit, in samenwerking met de gemeente Maastricht, een aantal parkeermogelijkheden.

Lees meer