Support

Een nare seksuele ervaring kan komen met veel twijfels en onzekerheden. Het kan zijn dat je het idee hebt dat je overdrijft, het niet goed ziet of wat je hebt meegemaakt ‘toch niet zo erg was’. Het kan ook zijn dat je bang bent, bijvoorbeeld voor consequenties, dat iemand raar naar je gaat kijken of zegt dat het jouw schuld was.

Ten eerste, als jij geen goed gevoel hebt bij een ervaring, dan is dat valide. Ten tweede, wanneer iemand jouw grenzen overgaat is dat nooit jouw schuld.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag is niet gebonden aan gender, leeftijd, seksuele oriëntatie, beperkingen of huidskleur. Mensen van alle genders kunnen ermee te maken krijgen.

Wat je ook ervaart, je mag altijd bij ons aankloppen. Het kan helpen om twijfels en onzekerheden te bespreken. We luisteren altijd naar wat jij wilt. Wanneer je verdere hulp wilt, kijken we graag met je naar de mogelijkheden, op een manier die bij jou past.

Wel is het goed om te weten dat de eerste deur waarop je klopt, mogelijk niet direct opent naar de ondersteuning die het meest bij jou past. Het kan een zoektocht zijn om de juiste hulp te vinden. Je hoeft ook dit niet alleen te doen. We denken graag mee of bieden een luisterend oor.

 We werken voortdurend aan de informatie op deze pagina. Heb je opmerkingen of suggesties? Alle feedback is welkom; stuur een e-mail naar sexualsafetyum@maastrichtuniversity.nl.

Ongewenst gedrag melden

Als je te maken hebt met ongewenst gedrag, kun je contact opnemen met de vertrouwenspersoon.

Hulp binnen de universiteit

Team Sociale Veiligheid

Contacteer het team als je je onveilig voelt op de campus, je zorgen maakt of er iets naars is gebeurd en je laagdrempelig wilt praten of een melding wilt maken van een grensoverschrijdende situatie.

Het team sociale veiligheid kan je verhaal aanhoren, advies geven, praktisch bijstaan, belangen behartigen, ondersteunen bij meldingen en klachtprocedures. Je bepaalt welke vervolgstappen er worden genomen. 

Het team sociale veiligheid is een onafhankelijk orgaan dat de veiligheid op de universiteit in het oog houdt. Het is een lokaal steun- en meldpunt en denkt mee over beleid. Het team bestaat uit de regiehouder, vertrouwenspersonen en een ombudsfunctionaris.

De coördinator is het eerste aanspreekpunt, schakelt tussen partijen en weet alle formele routes op de universiteit. Zo hoef je niet steeds opnieuw je verhaal te vertellen. De vertrouwenspersoon is er om je inhoudelijk te helpen en je belangen te behartigen.

Contacteer het team via hun overzichtspagina.

Meer weten over hulp binnen de universiteit? Ga dan naar de Canvas cursus Seksuele Veiligheid.

Support within UM - Sexual Safety Programme

Hulp buiten de universiteit

Centrum Seksueel Geweld

Contacteer het Centrum Seksueel Geweld als je na een (online of offline) seksueel grensoverschrijdende ervaring laagdrempelige of urgente steun zoekt, een eerste advies wilt of aangifte overweegt.

Het CSG biedt psychische nazorg, een luisterend oor, praktische hulp voor het vinden van oplossingen of bij aangifteprocedures,

Het CSG is gespecialiseerd in het bieden van ondersteuning na seksueel overschrijdende ervaringen. Het is een samenwerkingsverband tussen forensische, medische en psychologische professionals.

Contacteer het CSG 24/7 en anoniem, gratis via chat of telefonisch. Ze helpen iedereen ongeacht gender, leeftijd, seksuele oriëntatie, beperkingen of huidskleur.

  • Het CSG adviseert na een ervaring hen binnen 7 dagen te contacteren, voor de grootste kans op het behouden van bewijs. Op hun sporenkaart staat hoe je sporen behoudt.
  • Hoewel ze binnen 7 dagen daadkrachtiger kunnen handelen, mag je ze absoluut na 7 dagen contacteren. Of de gebeurtenis nu 6 dagen, 2 weken of 10 jaar geleden is, voel je vrij om hen te contacteren.


Meer weten over hulp buiten de universiteit? Ga dan naar de Canvas cursus Seksuele Veiligheid.

Support outside UM - Sexual Safety Programme