Partners en andere vormen van samenwerking
Naast onze samenwerking met vier grote internationale universitaire netwerken als World Wide University Network (WUN) en Young European Research Universities (YERUN), werken we ook samen met vele andere nationale, Europese en mondiale partners.
Samenwerking met de Radboud Universiteit
De Universiteit Maastricht en de Radboud Universiteit hebben hun samenwerking uitgebreid om de academische en maatschappelijke impact in Zuidoost-Nederland te vergroten.
Er wordt gewerkt aan gezamenlijke opleidingen op het gebied van biotechnologie en technische natuurkunde, deels op de campus in Venlo. Ervaring is er al met gedeelde ontwikkelprogramma’s voor zorgprofessionals. Ook op het gebied van academische lerarenopleidingen werken de universiteiten samen.
Lees meer over de gedeelde ambities van beide partners
York-Maastricht Partnership
Het York-Maastricht Partnership (YMP) is een strategische samenwerking tussen de Universiteit Maastricht en de University of York, gericht op onderzoek, onderwijs en kennisuitwisseling.
Het partnerschap bestaat sinds november 2017 en heeft als missie het faciliteren van gezamenlijke innovatieve onderzoeks- en onderwijsprogramma's om uitdagingen voor het ontwikkelen van een duurzamere toekomst aan te pakken.
Euregionale samenwerkingsverbanden
De Universiteit Maastricht is actief betrokken bij grensoverschrijdende projecten in de Euregio Maas-Rijn. Daarbij zijn de steden Luik, Hasselt, Maastricht, Heerlen en Aken inbegrepen. De regio telt 3,9 miljoen inwoners, vijf universiteiten en 110.000 studenten. Voor onze afgestudeerden zijn er uitstekende kansen op de arbeidsmarkt.
De UM werkt intensief samen met kenniscentra, overheden en bedrijven in de regio en ondersteunt verdere internationalisering in onderzoek en onderwijs. Een goed voorbeeld hiervan zijn de Brightlands campuses, waar zowel innovatie als intersectorale samenwerking worden bevorderd.
Verder neemt de UM deel aan een aantal onderzoekscentra gericht op grensoverschrijdende en Europese kwesties zoals:
- het Institute for Transnational and Euregional cooperation and Mobility (ITEM)
- het Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials (AMIBM)
- Regenerative Medicine Crossing Borders (RegMed XB)
- het Centre of European Research in Maastricht (CERiM)
Deze centra fungeren als 'living labs' en helpen bij de opbouw van een innovatieve kennisregio van internationale allure.
De UM Brussels Hub
De UM Brussels Hub is het belangrijkste Europese public affairs centrum van de universiteit. Het is een integraal onderdeel van het ecosysteem dat de missie van de Universiteit Maastricht ondersteunt op het gebied van onderwijs, onderzoek en dienstverlening aan de samenleving.
De UM Brussels Hub heeft vier belangrijke doelstellingen:
- Netwerken opbouwen en het faciliteren van bijeenkomsten geleid vanuit de UM-gemeenschap.
- Het monitoren van en adviseren over EU-beleid.
- De UM positioneren en opkomen voor haar belangen.
- Het vergroten van de kansen van de UM op EU-financiering voor onderzoek en innovatie.
Brussel biedt niet alleen een directe lijn naar beleidsmakers en EU-instellingen in de stad, maar ook naar de duizenden publieke en private organisaties die er een EU-delegatie hebben. Een sterke aanwezigheid in de hoofdstad van de EU is daarom een belangrijke prioriteit binnen de strategie van de UM als Europese Universiteit van Nederland. Het is ook een middel om het Europa-beleid van de UM verder te ontwikkelen en uit te voeren.
De UM Brussels Hub deelt haar kantoorruimte met twee UM-partners, de Young Universities for the Future of Europe (YUFE) Alliance en de Association of Schools of Public Health in the European Region (ASPHER), waarvan de Faculty of Health, Medicine, and Life Sciences van de UM lid is. Dit bevordert synergiën op Europees niveau in verschillende domeinen.
UNU-MERIT
Het United Nations University - Maastricht Economic and Social Research Institute on Innovation and Technology (UNU-MERIT) is een onderzoeks- en opleidingsinstituut gevestigd in Maastricht, dat nauw samenwerkt met de UM.
Het instituut onderzoekt de sociale, politieke en economische factoren die technologische innovatie aansturen, met een bijzondere nadruk op de creatie, verspreiding en toegang tot kennis.
In samenwerking met de UM School of Governance onderzoekt UNU-MERIT alle aspecten van governance in binnenlandse en internationale organisaties, van risicobeoordeling tot beleidsanalyse, ontwerp en evaluatie. De UM en UNU-MERIT bieden de ‘double degree master’ in Public Policy and Human Development aan.
MUNDO
MUNDO faciliteert samenwerkingsverbanden tussen de UM en hoger onderwijsinstellingen in opkomende en ontwikkelingslanden. Doel: het versterken van de onderwijs- en onderzoekscapaciteit van onze partners.
De meeste projecten in Azië, Afrika, Latijns-Amerika en Oost-Europa zijn gericht op curriculumontwikkeling. Daarbij zet de UM haar expertise in op het gebied van innovatieve onderwijsmethoden zoals Probleemgestuurd Onderwijs. Deze initiatieven, waarbij docenten, personeel en studenten van de UM betrokken zijn, bevorderen waardevolle internationale ervaring en versterken de wereldwijde reputatie van de UM.
SHE Collaborates
SHE Collaborates biedt innovatieve training en advies op het gebied van onderwijs, management en onderzoek. Het bureau bouwt voort op meer dan 40 jaar ervaring van de Universiteit Maastricht op het gebied van studentgericht onderwijs in de geneeskunde en gezondheidswetenschappen.
SHE Collaborates werd in 2012 gelanceerd door de School of Health Professions Education (SHE) om haar internationale activiteiten en samenwerkingsverbanden te kunnen uitbreiden. Deze zijn gericht op het verbeteren van onderwijs in medische beroepen wereldwijd door samen te werken met diverse partners uit verschillende disciplines en culturen.
MUMC+ in India
Maastricht UMC+ is sinds 2008 actief in India binnen samenwerkingsverbanden met bekende instituten en met onderzoeksthema’s die aansluiten bij huidige onderzoeksprogramma van Maastricht UMC+.
Momenteel werken we samen met ongeveer 25 partners uit de wetenschap, gezondheidszorg en het bedrijfsleven, met financiële ondersteuning van DBT, DEITY, ICSSR, NWO en ZonMw voor verschillende gezamenlijke projecten waarbij onze Indiase partners betrokken zijn.