Ondersteuning en voorzieningen aanvragen bij studeren met een functiebeperking of chronische ziekte
Als je een lichamelijke, psychische of zintuiglijke beperking hebt, een chronische ziekte of een aandoening zoals dyslexie, ADHD, autisme of de ziekte van Crohn, kun je bij de Universiteit Maastricht (UM) verschillende diensten en voorzieningen aanvragen om je te ondersteunen bij je studie.
Stappen voor het aanvragen van ondersteuning bij de UM
Neem de volgende stappen om ondersteuning bij Disability Support aan te vragen ruim voordat je aan je studie begint. De procedure voor het aanvragen van voorzieningen kan namelijk zo’n zes weken duren. Je kunt je al melden in de zomer voordat je je studie begint.
1. Zorg voor een officiële medische verklaring (in het Nederlands of Engels) over je functiebeperking of chronische ziekte, inclusief een handtekening van een gecertificeerde medische professional. Een verklaring van een andere arts is niet voldoende. In het geval van dyslexie moet je een volledige dyslexieverklaring indienen, inclusief je psychodiagnostisch rapport.
2. Stuur je medische verklaring en een duidelijke beschrijving van je mogelijkheden, beperkingen en de specifieke ondersteuning die je nodig hebt naar Disability Support via e-mail op disability@maastrichtuniversity.nl. Vermeld je student ID nummer in de e-mail als je er al een hebt.
3. Als je denkt dat je een functiebeperking hebt of op dit moment een diagnose krijgt, informeer dan in dit stadium ook Disability Support, omdat je mogelijk in aanmerking komt voor bepaalde voorzieningen. Als je een verwijsbrief hebt, stuur deze dan mee met je aanmelding.
Disability Support beoordeelt je aanvraag en stelt een Advies Toewijzing Voorzieningen (ATV) op dat naar de examencommissie wordt gestuurd.
De examencommissie van je faculteit neemt de uiteindelijke beslissing over de diensten en faciliteiten die je worden aangeboden.
Contact opnemen met Disability Support
Onze openingstijden zijn maandag tot en met vrijdag van 11.00 tot 13.00 uur CET. We zijn ook op andere tijden beschikbaar, alleen op afspraak.
Student Services Centre
Bonnefantenstraat 2, kamer B0.01
disability@maastrichtuniversity.nl
+31 43 388 5272
Vertrouwelijkheid en toestemming
Zonder jouw uitdrukkelijke toestemming worden jouw vertrouwelijke gegevens niet gedeeld met medewerkers van de UM, behalve met degenen die betrokken zijn bij het verlenen van de diensten en faciliteiten waar jij om vraagt. Hieronder vallen de examencommissie, studieadviseur(s) en examencoördinatoren van je faculteit, en de leden van het Disability Support team.
Als wij het nodig vinden om informatie te delen met andere medewerkers van de UM, zullen wij altijd eerst je toestemming vragen en dit met je bespreken. Je bepaalt zelf hoe en met wie je communiceert over je aandoening en de mogelijke invloed daarvan op je studie en over de ondersteuning die je nodig hebt van onze medewerkers.
Extra informatie
- Individuele studietoeslag bij de Gemeente Maastricht: Als je een functiebeperking of chronische ziekte hebt waardoor je niet kunt werken, kun je individuele studietoeslag aanvragen bij de gemeente waar je woont.
- Regelhulp, een gids voor het vinden van ondersteunende voorzieningen: Dit is een gids van de Nederlandse overheid om iedereen die zorg en ondersteuning nodig heeft te helpen de beschikbare voorzieningen te vinden.
- ECIO, expertisecentrum voor inclusief onderwijs: ECIO biedt informatiebronnen over inclusief onderwijs in Nederland.