Update #13: cyberaanval UM

  Bekijk de FAQ voor antwoorden op de meest gestelde vragen. 

Vandaag is een groot deel van onze werkzaamheden hervat en hebben onze experts het voor elkaar gekregen Outlook op zeer korte termijn weer toegankelijk te maken. Erg belangrijk voor ons wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en bedrijfsvoering.

E-mail
Vanaf dinsdag 7 januari werkt Outlook volledig en kan er dus weer volop gemaild en gepland worden. Ook zullen alle e-mailberichten binnenkomen die vanaf 23 december zijn verstuurd.

Databestanden
Voor het opslaan van databestanden gebruiken we ‘filesharing’ netwerkschijven, zoals de J-schijf (let op: per eenheid kunnen hiervoor andere letters worden gebruikt). Deze schijven zijn vanaf dinsdag 7 januari weer volledig toegankelijk: bestanden kunnen daar dan weer als gebruikelijk worden geopend, ingezien, bewerkt, opgeslagen en overschreven.

De eerste operationele dag
Ondanks een aantal beperkingen konden veel activiteiten na het kerstreces zonder grote problemen doorgang vinden. Zo startte het onderwijs volgens planning en konden de studenten weer als vanouds werken in de UB’s. Ook hebben de meeste UM’ers inmiddels hun wachtwoord gewijzigd en werden kleine problemen met het verkrijgen van toegang tot de wifi opgelost door de helpdesks.

Bij de diverse faculteiten werd begripvol en ontspannen gereageerd op de situatie. Tweedejaarsstudenten Psychologie applaudisseerden toen zij aan het begin van hun college werden bijgepraat over de geleverde inspanningen achter de schermen. Bij de Faculty of Science and Engineering zijn de geplande projecten zonder noemenswaardige problemen opgestart. De townhall meeting voor medewerkers bij Rechten werd goed bezocht en er was veel begrip en goede wil om oplossingsgericht te denken en handelen. Ook bij de School of Business and Economics werden collega’s meteen aan het begin van de dag bijgepraat en was een helpdesk ingericht voor het beantwoorden van vragen. De drukte bij de infobalie van het SSC viel mee en was goed op te vangen.

Nieuwjaarsreceptie UM
Tijdens de nieuwjaarsreceptie aan het eind van de middag keek Martin Paul terug op de afgelopen twee hectische weken. Er was daarbij veel lof voor met name de collega’s die hun vakantie opofferden om in korte tijd een aantal fundamentele processen te herstellen. Voor hen en alle andere UM’ers heeft het College van Bestuur een speciale boodschap​.

Informatiebalies en mailboxen voor medewerkers en studenten

Studenten die vragen hebben die niet in de FAQ aan bod komen en die niet studiegerelateerd zijn, kunnen mailen naar info@m-u.nl. Medewerkers met vragen kunnen bij hun eenheid terecht.

Op diverse UM-locaties zijn informatiebalies te vinden:

  • Faculty of Health, Medicine and Life Sciences: fhml@m-u.nl, Universiteitssingel 50
  • Faculty of Psychology and Neuroscience: fpn@m-u.nl, Universiteitssingel 40
  • Faculteit der Rechtsgeleerdheid: fl@m-u.nl, Bouillonstraat 2
  • Faculteit der Cultuur en Maatschappijwetenschappen: fasos@m-u.nl, Grote Gracht 90/92
  • Faculty of Science and Engineering: fse@m-u.nl, Kapoenstraat 2
  • School of Business and Economics: sbe@m-u.nl, Tongersestraat 53
  • Servicecentra:
    Universiteitsbibliotheek, Facility Services & Finance: servicecentra@m-u.nl
    Studenten Services Centrum & ICTS: info@m-u.nl
  • Maastricht University Office: muo@m-u.nl 
  • Universiteitsbibliotheken: binnenstad en Randwyck
  • Student Service Centrum: Bonnefantenstraat 2

Openingstijden callcenter voor studenten
Het callcenter is op werkdagen bereikbaar van 8:30 tot 17:00 uur op 043 – 38 85 101. 

Coulanceregeling voor studenten  
Studenten die wegens de cyberaanval aantoonbaar belemmering hebben ondervonden in de voortgang van hun studie, kunnen zich wenden tot een commissie onder leiding van vice-rector Harm Hospers. Informatie over de procedure volgt.

Lees ook

  • Alisa verhuisde op 17-jarige leeftijd van Moskou naar Nederland om eerstejaars bachelorstudent Regenerative Medicine and Technology (RMT) te worden. De avontuurlijke geest van Alisa drijft haar steeds naar gloednieuwe ervaringen, zoals de RMT bacheloropleiding en haar hobby Tribal Fusion dansen.

  • Een internationaal onderzoeksconsortium, waaronder NUTRIM-onderzoeker Zlatan Mujagic en andere Maastrichtse onderzoekers, heeft onderzoek gedaan naar de effecten van stress op de darmen. Dit onderzoek heeft eindelijk ontrafeld hoe stress leidt tot verergering van inflammatoire darmziekten. Deze...

  • Wat betekent het om te wonen, werken, ondernemen en leven in een stad en regio met een internationale universiteit. Wat merk je ervan en wat heb je er eigenlijk aan? We vroegen het aan Maastrichtenaar Stefan Vrancken (50). Stefan werkt als toegevoegd notaris, maar duikt in de tijd die hij daarnaast...