Update #13: cyberaanval UM

  Bekijk de FAQ voor antwoorden op de meest gestelde vragen. 

Vandaag is een groot deel van onze werkzaamheden hervat en hebben onze experts het voor elkaar gekregen Outlook op zeer korte termijn weer toegankelijk te maken. Erg belangrijk voor ons wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en bedrijfsvoering.

E-mail
Vanaf dinsdag 7 januari werkt Outlook volledig en kan er dus weer volop gemaild en gepland worden. Ook zullen alle e-mailberichten binnenkomen die vanaf 23 december zijn verstuurd.

Databestanden
Voor het opslaan van databestanden gebruiken we ‘filesharing’ netwerkschijven, zoals de J-schijf (let op: per eenheid kunnen hiervoor andere letters worden gebruikt). Deze schijven zijn vanaf dinsdag 7 januari weer volledig toegankelijk: bestanden kunnen daar dan weer als gebruikelijk worden geopend, ingezien, bewerkt, opgeslagen en overschreven.

De eerste operationele dag
Ondanks een aantal beperkingen konden veel activiteiten na het kerstreces zonder grote problemen doorgang vinden. Zo startte het onderwijs volgens planning en konden de studenten weer als vanouds werken in de UB’s. Ook hebben de meeste UM’ers inmiddels hun wachtwoord gewijzigd en werden kleine problemen met het verkrijgen van toegang tot de wifi opgelost door de helpdesks.

Bij de diverse faculteiten werd begripvol en ontspannen gereageerd op de situatie. Tweedejaarsstudenten Psychologie applaudisseerden toen zij aan het begin van hun college werden bijgepraat over de geleverde inspanningen achter de schermen. Bij de Faculty of Science and Engineering zijn de geplande projecten zonder noemenswaardige problemen opgestart. De townhall meeting voor medewerkers bij Rechten werd goed bezocht en er was veel begrip en goede wil om oplossingsgericht te denken en handelen. Ook bij de School of Business and Economics werden collega’s meteen aan het begin van de dag bijgepraat en was een helpdesk ingericht voor het beantwoorden van vragen. De drukte bij de infobalie van het SSC viel mee en was goed op te vangen.

Nieuwjaarsreceptie UM
Tijdens de nieuwjaarsreceptie aan het eind van de middag keek Martin Paul terug op de afgelopen twee hectische weken. Er was daarbij veel lof voor met name de collega’s die hun vakantie opofferden om in korte tijd een aantal fundamentele processen te herstellen. Voor hen en alle andere UM’ers heeft het College van Bestuur een speciale boodschap​.

Informatiebalies en mailboxen voor medewerkers en studenten

Studenten die vragen hebben die niet in de FAQ aan bod komen en die niet studiegerelateerd zijn, kunnen mailen naar info@m-u.nl. Medewerkers met vragen kunnen bij hun eenheid terecht.

Op diverse UM-locaties zijn informatiebalies te vinden:

 • Faculty of Health, Medicine and Life Sciences: fhml@m-u.nl, Universiteitssingel 50
 • Faculty of Psychology and Neuroscience: fpn@m-u.nl, Universiteitssingel 40
 • Faculteit der Rechtsgeleerdheid: fl@m-u.nl, Bouillonstraat 2
 • Faculteit der Cultuur en Maatschappijwetenschappen: fasos@m-u.nl, Grote Gracht 90/92
 • Faculty of Science and Engineering: fse@m-u.nl, Kapoenstraat 2
 • School of Business and Economics: sbe@m-u.nl, Tongersestraat 53
 • Servicecentra:
  Universiteitsbibliotheek, Facility Services & Finance: servicecentra@m-u.nl
  Studenten Services Centrum & ICTS: info@m-u.nl
 • Maastricht University Office: muo@m-u.nl 
 • Universiteitsbibliotheken: binnenstad en Randwyck
 • Student Service Centrum: Bonnefantenstraat 2

Openingstijden callcenter voor studenten
Het callcenter is op werkdagen bereikbaar van 8:30 tot 17:00 uur op 043 – 38 85 101. 

Coulanceregeling voor studenten  
Studenten die wegens de cyberaanval aantoonbaar belemmering hebben ondervonden in de voortgang van hun studie, kunnen zich wenden tot een commissie onder leiding van vice-rector Harm Hospers. Informatie over de procedure volgt.

Lees ook

 • Hoe gaan mensen met elkaar om op sociale media en andere online platforms? Hoe belanden ze in conflict? En het belangrijkste: hoe kunnen we voorkomen dat die discussies escaleren? Promovendus Maud Oostindie doet er onderzoek naar. En dan is ze ook nog het nieuwe ‘Face of Science’ van de Universiteit...

 • Door de vergrijzing heeft Zuid-Limburg te maken met aanzienlijke uitdagingen in gezondheid en welzijn. Onderzoek en innovatie van de UM maakt nu al een verschil. Hilde Verbeek, voorzitter van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg, over hoe we ouderen in hun kracht kunnen zetten en het...

 • Met een bachelordiploma Biomedical Sciences heb je ruime keuze waar je je gedetailleerde kennis over ziekte en gezondheid wilt toepassen. Of je nu in het lab of daarbuiten wilt werken. Lobke Meels is een inspirerend voorbeeld van een carrière buiten het lab. Ze combineerde haar bacheloropleiding...