4 oktober 2018

University Colleges UM domineren opnieuw Elsevier ranking

Beide University Colleges van de Universiteit Maastricht (UM) domineren opnieuw de Beste Studies ranking van weekblad Elsevier in de categorie University Colleges. University College Maastricht (UCM) eindigt in de editie van 2018 op de eerste plaats, op de voet gevolgd door University College Venlo (UCV). Vorig jaar was de volgorde precies omgekeerd. Aardig detail is dat UCM de beste docenten van Nederland huisvest, aldus de ranking.

Achttien bachelors

Elsevier heeft achttien Maastrichtse bacheloropleidingen beoordeeld en er daarvan vijftien vergeleken met opleidingen elders. Data Science and Knowledge Engineering, het Maastricht Science Programme en European Public Health zijn uniek in hun categorie en daarom niet opgenomen in een vergelijking. Drie opleidingen eindigen op de eerste plek: Cultuurwetenschappen, European Studies en University College Maastricht. De opleiding Fiscale Economie is de snelste stijger wat betreft het studentoordeel. Het grootste percentage UM-studenten dat hun opleiding aan anderen aanraadt, is dit jaar te vinden bij de bachelor Geneeskunde.

Veertien masters

Daarnaast vergeleek Elsevier veertien UM-masteropleidingen met andere opleidingen. Daarvan eindigen drie opleidingen op de eerste plaats: Artificial Intelligence, Health Sciences (research) en Cultures of Arts, Science and Technology (research). Opvallend is dat de masteropleiding Econometrics and Operations Research een flinke verbetering in studententevredenheid laat zien. De master Management of Learning heeft ook zeer tevreden studenten dit jaar.

De Beste Studies ranking, gebaseerd op de Nationale Studenten Enquête (NSE), wordt samengesteld uit scores op zes hoofdpunten: faciliteiten, onderwijs, inrichting van de opleiding, docenten, toetsing, organisatie en communicatie.

Bekijk meer rankings van de UM.