Succesvolle app 'UN Jargon Buster’ ontcijfert onbegrijpelijke VN taal

CHAP, RIMLG, WEEE, UNSSSS, SDGs; zelfs doorgewinterde sociaal-wetenschappers vinden soms de weg niet meer in het woud van VN-afkortingen. Howard Hudson, communicatiemedewerker bij UNU-MERIT, ontwikkelde een app om het vaak onbegrijpelijke VN jargon te ontsleutelen. Zijn vinding trok al de aandacht van persbureau Reuters en de voorzitter van de UN General Assembly, die erover twitterde.

un ga

Howard Hudson ondervond zelf bij zijn werk regelmatig hoe lastig het is om teksten van de VN te doorgronden, die bol staan van afkortingen. Om het werk voor zichzelf makkelijker te maken, stelde hij een woordenlijst op. Dit leidde uiteindelijk tot de ontwikkeling van een app voor iOS en Android, samen met UNU-MERIT collega Iulia Falcan en het lokale bedrijf Mediablenders. De app bevat 450 afkortingen en begrippen van AAR tot WTO, en is bedoeld voor studenten, onderzoekers en beleidsmakers.

Persbureau Reuters schreef een artikel dat werd overgenomen door tientallen media, waaronder channelnewsasia.com, businessinsider.com, newsdaily.com, Yahoo news, euronews.com en dailymail.co.uk. Mogens Lykketoft, voorzitter van de General Assembly 2015, twitterde erover:

Lees ook