Structurele financiële bijdrage voor Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg

Vandaag ondertekenden Universiteit Maastricht, Hogeschool Zuyd, Gilde Zorgcollege en zeven Limburgse zorginstellingen de consortiumovereenkomst Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg (AWO-ZL). Deze overeenkomst is een bezegeling van twintig jaar werk. Dankzij een structurele bijdrage van het ministerie VWS krijgen de betrokken organisaties nu extra financiële middelen om hun model duurzaam voort te zetten en uit te bouwen.

Het AWO-ZL is een samenwerkingsverband waarbinnen wetenschappelijke vraagstukken in de praktijk van langdurige ouderzorg worden onderzocht en opgelost. Wetenschappelijk onderzoek wordt ingezet om een bijdrage te leveren aan de verbetering van de kwaliteit van leven van ouderen, de kwaliteit van de zorg en de kwaliteit van het werk in de instellingen.

ondertekening
Prof. dr. Martin Paul, voorzitter College van Bestuur van de UM en prof. dr. Jan Hamers ondertekenen de overeenkomst

De AWO-ZL is twintig jaar geleden ontstaan uit een gezamenlijk project van prof. dr. Jan Hamers en Zorg- en Revalidatiecentrum Hambos uit Kerkrade. Inmiddels is het uitgegroeid tot een samenwerkingsmodel tussen drie kennisinstellingen en zeven ouderenzorginstellingen. Jan Hamers: “In Zuid-Limburg werken we aan de ouderzorg van de toekomst. Momenteel mag ons model rekenen op interesse vanuit het buitenland.”

De AWO-ZL is een van de zes samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg in Nederland die ieder jaarlijks zeven ton extra gaan krijgen van het ministerie om hun slagkracht te verbeteren. De nieuwe kennis die ze opdoen komt landelijk beschikbaar voor alle verpleeghuizen in Nederland.

Lees ook

  • Nienke Verstegen, onderzoeker bij De Forensische Zorgspecialisten, heeft onderzoek gedaan naar agressie binnen de forensische zorg en impact hiervan op patiënten en medewerkers. Op 6 juli 2023 promoveert zij aan de Maastricht University met haar proefschrift ‘Hurt people hurt people. Characteristics...

  • Patiënten die vanwege een ernstige COVID-19-infectie in het ziekenhuis zijn opgenomen, vertonen naderhand geen aanwijzingen voor hersenschade door de ziekte. Dat blijkt uit een uitgebreide studie onder leiding van Universiteit Maastricht.

  • Sten van Beek

    Rillen van de kou?

    Door de Westerse leefstijl met een hoog vetgehalte in voeding in combinatie met weinig beweging, kampen steeds meer mensen in Nederland met overgewicht of zelfs obesitas. Dit zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type II. Wat is hieraan te doen buiten een gezondere leefstijl? Het antwoord komt...