Nieuws
-
Vier Maastrichtse onderzoeksteams gaan van start met hun project dat gefinancierd wordt met een flinke som geld uit de Open Competitie van subsidieverstrekker ZonMw. Daarnaast is een Nijmeegs onderzoeksteam gehonoreerd, waarvan ook Harro van Lente, hoogleraar Science and Technology Studies aan Universiteit Maastricht, deel uitmaakt.
-
Namens Universiteit Maastricht hebben Pamela Habibovic, rector magnificus, en Ceren Pekdemir, universitair docent Duurzame Ontwikkeling, zitting in de nieuwe adviescommissie Starters- en Stimuleringsbeurzen. Minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft de commissie ingesteld om hem en universiteitsbesturen (inclusief umc’s) te laten adviseren over de nadere uitwerking van de starters- en stimuleringsbeurzen.
-
Wetenschappers Daniel Keszthelyi en Anna Beckers van Universiteit Maastricht (UM) ontvangen een prestigieuze Europese subsidie voor onderzoekers die nog aan het begin van hun academische carrière staan. Het duo krijgt de zogenoemde Starting Grant van de European Research Council.
-
Acht van de in totaal 23 beoordeelde bacheloropleidingen van de Universiteit Maastricht (UM) zijn uitgeroepen tot de beste van het land. Zes Maastrichtse opleidingen zijn bovendien beloond met het kwaliteitszegel Topopleiding. Een en ander blijkt uit de vandaag verschenen Keuzegids Universiteiten 2023.
-
De betaalbaarheid van sigaretten is tussen 2010 en 2020 nagenoeg gelijk gebleven, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht (UM). Dat de betaalbaarheid van tabak in tien jaar tijd vrijwel gelijk bleef, maakt duidelijk dat de accijnsverhogingen in Nederland onvoldoende zijn geweest.
-
Een gebrek aan afgestemde regelingen tussen buurlanden maakt een succesvolle energietransitie in de Duits-Nederlandse grensregio’s erg moeilijk. Dat blijkt uit de jaarlijkse Grenseffectenrapportage van expertisecentrum ITEM, onderdeel van de Universiteit Maastricht.
-
De Universiteiten van Nederland, NWO en KNAW lanceren het platform WetenschapVeilig. Het primaire doel van WetenschapVeilig is om wetenschappers die te maken hebben met bedreiging of agressie, zo snel mogelijk bij de juiste hulp binnen hun instelling te krijgen.
-
In Aken is gisteren AMICARE geopend. In dit onderzoeksinstituut werken onderzoekers van Maastricht UMC+, Universiteit Maastricht en RWTH Aachen University samen om de relatie tussen problemen aan hart en vaten én nierziekten te ontrafelen.
-
Grootste onderzoek ooit ten behoeve van Europese jongeren met mentale gezondheidsproblemen van start
Vandaag, op World Mental Health Day, gaat het grootste onderzoek ooit van start naar de ontwikkeling van de geestelijke gezondheid van jongeren in Europa. Hoogleraar Bart Rutten van de Universiteit Maastricht coördineert de studie, waaraan maar liefst 17 instellingen in negen Europese landen en Australië meedoen. De Europese Commissie heeft 9,7 miljoen euro uitgetrokken voor het project.
-
Dankzij het Europese verbod op sigaretten en shag met mentholsmaak van mei 2020 zijn er meer mentholrokers gestopt met roken dan niet-mentholrokers. Ook deden zij vaker een stoppoging. Tegelijkertijd geeft een derde van de mentholrokers aan dat zij na het Europese verbod toch nog altijd mentholsigaretten roken.