Jouw darmmicrobiota beïnvloedt je beslissingen

Veranderingen in je darmmicrobiota beïnvloeden hoeveel risico je neemt en zelfs hoe je je geld investeert. Dat blijkt uit onderzoek van Aline Dantas, Alexander Sack, Elisabeth Brüggen, Perian Jiao en Teresa Schuhmann van de Universiteit Maastricht. Het innemen van probiotica kan niet alleen de darmgezondheid verbeteren, maar beïnvloedt ook de cognitie en de besluitvorming.

Verband tussen hersenen en darmen

Een gezonde darm heeft een grote invloed op de algehele gezondheid, inclusief de hersenen. De hersen-darm-as is een mooi woord om te beschrijven hoe de hersenen in verbinding staan en communiceren met de darmen. Uit het onderzoek blijkt dat een gezonde darm, via de hersen-darmverbinding, een positief effect heeft op onze besluitvorming/besluitvaardigheid met een significante afname van het nemen van risico's en een toename van vooruitziende keuzes.

De natuur een handje helpen

Uit de studie blijkt dat mensen die hun darmmicrobiota verbeteren door probiotica te nemen, ander gedrag gaan vertonen. Ze nemen minder risico's en schatten tijdseffecten beter in. Probiotica bestaan uit gezonde bacteriën die darmklachten en allergische reacties verminderen en zorgen voor een betere stofwisseling. Dit gunstige effect werkt uiteindelijk op het functioneren van de hersenen en dus ook op onze cognitie, gedrag en besluitvorming.

Lees ook