Leef je uit

Sporten in Maastricht

De sportieveling vindt absoluut wat ‘ie zoekt in en om Maastricht. Om te beginnen natuurlijk met UM SPORT, dat voor studenten en medewerkers meer dan 50 verschillende sportactiviteiten aanbiedt; van Zumba en ClubPower tot Ultimate Frisbee en Schermen, en van Muay Thai tot Yoga. Voor wie wil trainen wanneer het uitkomt, is er fitness en voor wie in teamverband wil sporten zijn er studentensportverenigingen. 

Life@UM - Sporten in Maastricht

Bijzonder Universitair Sportcentrum

UM SPORT is gevestigd in het moderne Universitair Sportcentrum. In dit centrum kun je niet alleen kiezen uit 35 indooractiviteiten, het huisvest ook 29 studentensportverenigingen. Er is een fitnessruimte met cardio- en krachtapparatuur, waar je alleen of onder leiding van een instructeur kunt trainen. Er is een klimwand en er zijn squashbanen. Naast het ruime sportaanbod biedt UM SPORT haar leden ook diensten aan, zoals een gratis consult fysiotherapie.

Het bijzondere – en ook uniek in Nederland - is dat er in het Universitair Sportcentrum niet alleen tal van sportfaciliteiten worden aangeboden, maar dat er ook studieplekken zijn. Studenten kunnen voor of na een training of work-out studeren in een van 175 ‘Learning Spaces’ of samen met andere studenten aan een project of een opdracht werken.

Na een gezellige workout heb je nog de mogelijkheid om in het Sportcafé Rivazza in het USC koffie te drinken of iets te eten.

Buiten sporten in het park of het heuvelland

Wil je je niet aansluiten bij UM SPORT, dan zijn er meer dan genoeg andere mogelijkheden.
De stad zelf, maar zeker ook de omgeving leent zich uitstekend voor mooie tochten: rennen door de parken, bootcampen op de Sint Pietersberg of fietsen langs de oevers van de Maas.

Natuurlijk zijn er ook talrijke sportvereningen, healthclubs, yoga- en pilates studio’s in Maastricht waar je lid van kunt worden of lessen kunt volgen.  

Op niveau

Voor de meer getrainde sporters bieden het Limburgse heuvelland, de Eiffel en de Ardennen uitdagende parcoursen over prachtige heuvels en door groene dalen langs meanderende riviertjes. Niet voor is Maastricht jaarlijks de (start- en/of finish)locatie voor een aantal bijzondere sportevenementen. 

Topsporter en UM-student

Naam: Lisa Müllenberg
Leeftijd: 19 jaar
Woonplaats: Maastricht
Sport: Judo
Studie: Geneeskunde

 Ik heb ongeveer tien contacturen per week, dat past perfect bij mijn trainingsschema. Dat was voor mij een van de redenen om voor de UM te kiezen.  

Jong judo-talent
Op 3-jarige leeftijd had ze haar eerste judotraining. Van papa en opa, die allebei judotrainer waren. Al snel vond ze de sport zo leuk, dat ze driemaal per week in de dojo te vinden was. Ze vond het niet alleen leuk, maar bleek ook zo getalenteerd dat ze op haar 14de werd geselecteerd voor de nationale selectie. Vanaf dat moment trainde ze eenmaal per week in Eindhoven en tweemaal per week in Nieuwegein. Een opgaaf naast haar middelbare school? Niet echt, de school gaf haar de ruimte en verleende alle medewerking. Twee weken naar Japan voor een trainingskamp? Ook dat was geen probleem.

Na haar middelbare school begon ze aan haar studie geneeskunde in Maastricht. “Ik heb ongeveer tien contacturen per week, dat past perfect bij mijn trainingsschema. Dat was voor mij een van de redenen om voor de UM te kiezen.”

Dispensatie
Hoewel er een aanwezigheidsverplichting geldt voor de onderwijsbijeenkomsten, krijgt ze dispensatie als dit echt niet te combineren valt met haar trainingen- of wedstrijdschema. Skillslabtrainingen kan ze als eerste inroosteren, op die momenten die het beste bij haar trainingen en wedstrijdschema passen. “Ik heb een gesprek gehad met mijn studieadviseur over hoe we de studie met topsport zouden kunnen combineren. Zij zei toen meteen al dat ik twee jaar zou kunnen doen over een jaar van de opleiding. Maar dat blijkt tot nu toe helemaal niet nodig. Het gaat prima!
"Mijn trainings- en wedstrijdenschema krijgt altijd voorrang, ook in de periode voorafgaand aan een toets. Maar tot nu toe vonden de toetsen plaats in perioden dat ik geen trainingskamp of toernooi had.” Met uitzondering van een voortgangstoets, die ze wel heeft moeten missen. “Dat was overigens geen issue. Omdat ik voor drie eerdere voortgangstoetsen een goed had behaald kon ik deze toets missen. De bloktoetsen heb ik trouwens ook allemaal gehaald.”

Alles gericht op Tokyo
Af en toe, tussen een onderwijsgroep en een college in, traint Lisa bij UM SPORT. “Als ik weinig tijd heb en ’s avonds judotraining heb, dan doe ik overdag mijn krachttraining in het universitair sportcentrum. Maar meestal doe ik mijn krachttrainingen thuis of in Sittard.”

Alle pijlen zijn gericht op de Olympische Spelen in 2020 in Tokyo. Deze vinden plaats in de zomer nadat zij haar haar master heeft behaald. Tenminste als alles volgens plan blijft verlopen. Haar co-schappen ziet ze met vertrouwen tegemoet. “Iedereen is heel flexibel en welwillend.” Ze voorziet zelf geen problemen. “Ik kan als eerste mijn stageplekken uitkiezen. En als het echt nodig is, ben ik bereid mijn studie te parkeren. Maar dat zie ik dan wel weer.”

 Studieadviseurs

Grote variatie aan sporten bij UM SPORT