7 december 2022

Op je gezondheid!

Van laborant tot FHML-student tot nationale beleidsmaker: na een paar vormende jaren aan de Universiteit Maastricht is Abdifatah Ahmed Mohamed teruggekeerd naar zijn geboorteland Somalië. Daar wil hij het verschil maken als directeur Beleid en Planning bij het ‘Ministry of Health and Human Service’. 

“Hier moet ik zijn”

Hoe nobel zijn beweegredenen ook waren en hoe vormend zijn tijd aan de UM ook bleek te zijn, het begin ervan kon niet alledaagser zijn: "Ik googelde 'public health in the Netherlands in English’," lacht hij. "Ik vond de UM en dacht: dit is het! Hier moet ik zijn." Dat gevoel werd bevestigd tijdens zijn studie. "Ik kwam er ook achter dat, als ik echt een verschil wilde maken, het heel belangrijk was om meer kennis op te doen in de gezondheidszorg.”

Die ambitie deden hem kiezen voor de masteropleidingen Healthcare Policy Innovation & Management en Global Health. "Het is precies wat in Somalië dringend nodig is. Global Health heeft echt mijn kijk op grote internationale organisaties in het veld gevormd. Het gaf me een nieuw perspectief op wat globalisering eigenlijk betekent."

Tijdens de opleiding werkte hij aan uiteenlopende projecten op het gebied van wereldwijde gezondheid. "We werkten op afstand samen met mensen met vele achtergronden, op verschillende continenten, van Canada tot India, China en Soedan." Hij sloot blijvende internationale vriendschappen en bouwde een professioneel netwerk op. "Ik heb nog steeds contact met mensen die promoveren op relevante onderwerpen, of werkzaam zijn voor organisaties als de WHO of het Swiss Tropical and Public Health Institute.”

Abdifatah 1

Vormende ervaring

Mohamed kijkt met blijdschap en dankbaarheid terug op zijn tijd bij de UM. "Maastricht heeft de man van me gemaakt die ik nu ben. De kennis en vooral de vaardigheden die ik tijdens mijn drie opleidingen heb opgedaan, gebruik ik iedere dag." Toch was het een uitdaging, zowel wetenschappelijk als persoonlijk. "Het was een nieuw leven, een nieuwe stad, veel nieuwe culturen. In mijn eerste jaar snapte ik Maastricht nog niet echt maar in het derde jaar kon ik anderen al helpen zich te settelen."

Dat de UM zeer internationaal is, is geen nieuws. "Maar je beseft pas hoe internationaal als je een tijdje in Maastricht verblijft. Voor mij was het een openbaring om de verschillen tussen Europese culturen te leren kennen: Nederlands, Belgisch, Frans, Spaans, Italiaans en ga zo maar door."

Schelden op automobilisten

Mohamed heeft waardering voor de directe Nederlandse manier van communiceren en het gebrek aan hiërarchie. Zijn verblijf hier heeft zeker een blijvende impact: "Ik raakte gewend aan het rijden in Nederland. Bij mijn terugkeer in Mogadishu, waar het verkeer zich veel minder aan de regels houdt, merkte ik dat ik op andere automobilisten begon te schelden. Toen besefte ik dat ik veranderd was," lacht hij.

"Ik hou van Maastricht, het voelt nog steeds als thuis. Ik kan niet wachten om het weer eens te bezoeken. Toch heb ik altijd geweten dat ik terug moest gaan om mijn steentje bij te dragen en Somalië te helpen." Mogadishu is overbevolkt is en groeit snel, maar het heeft een bloeiend nachtleven en een strand. Mohamed heeft nog veel werk voor de boeg, maar hij is gelukkig en heeft er alle vertrouwen in dat Somalië zal opbloeien.

 

Tekst door: Florian Raith
Fotografie door: Abdifatah Ahmed Mohamed