Onderzoekster Gera Nagelhout over de gevolgen van een lagere sociaaleconomische status

Kind uit armer gezin leeft korter en is minder gezond (en de overheid pakt dat verkeerd aan)

Kinderen uit kansarme gezinnen in ons land leven gemiddeld vijftien jaar korter in goede gezondheid. Volgens professor Gera Nagelhout, die zelf opgroeide in een gezin met een lagere sociaal economische positie, moet de overheid meer doen om armoede te voorkomen en de gezondheid te bevorderen.

Geldstress

In een artikel voor het Algemeen Dagblad pleit Nagelhout ervoor dat de overheid meer doet om mensen met een laag inkomen te helpen. De hoge kosten voor energie en boodschappen zorgen bij mensen die al weinig te besteden hadden voor veel geldstress. Langdurige stress heeft niet alleen rechtstreekse gezondheidsgevolgen, zoals een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, slaapproblemen en angststoornissen. Het zorgt er ook voor dat mensen minder goed in staat zijn om te plannen en verder vooruit te kijken. Dit laatste maakt het zowel lastig om gezond te leven, als om de geldproblemen onder controle te houden." Mensen met een lager inkomen zouden gecompenseerd moeten worden voor de hoge inflatie, stelt Nagelhout. "We moeten voorkomen dat mensen in armoede terechtkomen. De gevolgen zijn ingrijpend.’’ 

Effecten van een lagere sociaaleconomische status

Nagelhout komt uit een familie met een, zoals ze in haar eigen vakjargon zou omschrijven, ‘lagere sociaaleconomische positie’. Families als de hare leven vaak ongezond, en hun kinderen nemen die gewoontes over. "Een grote zak friet bakken is simpeler en goedkoper dan gekookte aardappelen met groente en vis op tafel zetten”, vat Nagelhout samen. "Gezonder gaan leven is voor niemand makkelijk. Maar voor gezinnen met financiële stress is dat nog veel lastiger. Zij zijn vooral bezig met óverleven. Als je constant zorgen hebt over hoe je het einde van de maand haalt, zonder nog verder in de schulden te raken, bieden tabak en alcohol soms even verlichting. Zie in zulke omstandigheden maar eens te stoppen met een verslaving, of energie op te brengen om te sporten." Het leidt ertoe dat mensen met een lage opleiding of laag inkomen gemiddeld op veel jongere leeftijd getroffen worden door kwalen en ziektes als diabetes, hart- en vaatziektes.

Ga naar het volledige artikel.
Bron: AD.nl