Kijk uit met antioxidanten

Onderzoekers Professor Pietro Ghezzi van de Brighton en Sussex Medical School en professor Harald Schmidt van Universiteit Maastricht waarschuwen voor het gebruik van antioxidanten. Veel mensen slikken antioxidanten om ziekte te genezen of te voorkomen. Hun onderzoek heeft uitgewezen dat deze alleen helpen als er een duidelijk vitaminegebrek is vastgesteld. Sommige antioxidanten kunnen zelfs een schadelijke werking hebben. Hun onderzoek is gepubliceerd in het British Journal of Pharmacology.

De onderzoekers hebben de voordelen van het gebruik van antioxidanten ter voorkoming of genezing van ziekte onderzocht en komen tot de conclusie dat het innemen hiervan geen voordelen heeft. Ze helpen alleen als duidelijk is vastgesteld dat er sprake is van een vitaminegebrek.

Professor Ghezzi : "Veel mensen gaan ervan uit het gebruik van antioxidanten goed voor ze is. Ons onderzoek toont aan dat dit alleen het geval is als iemand gediagnostiseerd is met een duidelijk vitaminetekort. "

In geen enkel onderzoek is gebleken dat antioxidanten enig voordeel hebben. Integendeel, sommige zijn zelfs schadelijk. Dat komt omdat bij het gebruik van antioxidanten de zuurstofmoleculen niet alleen ziektes triggeren, maar ook het immuunsysteem en de synthese van hormonen en dat kan schadelijk zijn en een negatief netto-effect opleveren.

Professor Schmidt "Niettemin kan oxidatieve stress onder bepaalde voorwaarden voor ziektes belangrijk zijn. Dit zou dan niet met antioxidanten maar met klassieke medicijnen behandeld kunnen worden. Deze bestrijden alleen die bronnen van zuurstofmoleculen die ziekte veroorzaken en laten bronnen van de gezonde zuurstofmoleculen onaangetast.

Ons lichaam heeft zuurstof nodig. Diezelfde zuurstof kan ook de veroorzaker van oxidatieve stress en ziekte zijn. Oxidatieve stress is een stofwisselingstoestand waarbij er meer reactieve zuurstofverbindingen vrij komen dan gebruikelijk. Het kan onder andere ontstaan door overmatig alcoholgebruik, roken, medicijngebruik, lichamelijke of psychische stress, te lange blootstelling aan de zon, luchtvervuiling, intensief sporten of overgewicht. Om dit tegen te gaan, gebruiken veel mensen antioxidanten als aanvulling op hun voeding.

De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd het British Journal of Pharmacology.

Lees ook

  • Ter ere van de uitreiking van de VNVA Els Borstprijs voor haar oeuvre, organiseert prof. dr. Marlies Bongers op 1 oktober het symposium “menstruatie in ROOD op de agenda”.

  • 1 tot 3% van de vrouwen die zwanger wil worden krijgt te maken met herhaalde miskramen. Voor meer dan 50% van deze vrouwen wordt er tot nu toe geen oorzaak gevonden. Nieuw onderzoek aan de UM en het MUMC+ laat zien dat wellicht Natural Killer cellen van het immuunsysteem betrokken zijn. Die hebben...

  • De Europese commissie heeft 23 miljoen euro toegekend voor het opzetten van een nieuw platform voor drug repurposing: het toepassen van reeds bestaande geneesmiddelen bij andere ziekten dan waarvoor ze ooit ontwikkeld zijn. Startsein is een congres in Maastricht op 2 september.