21 november 2022

De democratische burger van de toekomst is de student van nu

Het politieke debat verruwt, men is niet meer in staat compromissen te sluiten en er is steeds minder animo om de grote maatschappelijke problemen aan te pakken. Teun Dekker ziet het gebeuren en maakt zich zorgen. Hij is Professor of Liberal Arts and Sciences Education bij het University College Maastricht (UCM) en houdt zich bezig met de vraag hoe we onze studenten optimaal kunnen opleiden om later als volwaardige, democratische burgers mee kunnen werken het oplossen van de problemen in onze maatschappij.

Zeven democratische deugden

Dekkers nieuwste boek “Seven Democratic Virtues of Liberal Education - A Student-Inspired Agenda for Teaching Civic Virtue in European Universities” is onlangs verschenen en gratis beschikbaar via open access.

Voor dit boek interviewde hij Liberal Arts and Sciences studenten uit heel Europa. Dekker hoopt dat zijn boek bijdraagt aan het bewustzijn onder wetenschappers, onderwijsdeskundigen, politici, en gewone burgers dat onderwijsinstellingen pedagogisch én maatschappelijk een belangrijke taak hebben die verder gaat dan sec kennisdelen en studenten opleiden voor de arbeidsmarkt.

Klik hier voor het UM achtergrondinterview bij gelegenheid van Teun Dekker’s oratie.