05 okt
12:00 - 16:00

Weekend van de Wetenschap 2024 | Faculty of Science and Engineering

Ben jij slimmer dan een robot? Hoe koud is -200°C ongeveer? En hoe ziet een laboratorium er van binnen uit? Tijdens het Weekend van de Wetenschap vind je de antwoorden op deze vragen – en meer – bij de Faculty of Science and Engineering van de Universiteit Maastricht.

Tijdens het Weekend van de Wetenschap openen wetenschappelijke instellingen hun deuren voor bezoekers van (ongeveer) 8 tot 88 jaar oud. Ook dit jaar doet de Faculty of Science and Engineering weer mee! Jij en je familie zijn van harte welkom om op zaterdag 5 oktober onze locatie op het Gaetano Martinolaan 10 te bezoeken. 

Deelname is geheel gratis.

Programma

We bieden activiteiten voor het hele gezin en in het bijzonder voor kinderen. De meeste activiteiten zijn in het Nederlands.

Science fair

Op onze science fair kan je allerlei dingen doen die met wetenschap te maken hebben. Ga op de foto als een echte onderzoeker, maak kennis met onze nieuwste robots, bezoek toffe demonstraties, of doe zelf proefjes.

Opening ETpathfinder

Bezoek ETpathfinder, het wereldwijd unieke natuurkundelaboratorium

ETpathfinder is een proefopstelling voor het ontwikkelen van technologie die we nodig hebben voor betere zwaartekrachtsgolf-detectoren. Zwaarte-watte? Dit soort detectoren zijn extreem gevoelige machines, die de piepkleine verstoringen kunnen meten die optreden als - ergens ver weg in het heelal - zwarte gaten of andere zware hemellichamen op elkaar botsen. De Einstein Telescoop is zo'n machine, die momenteel wordt uitgedacht. Er is straks maar één Einstein Telescoop in de hele wereld - en die wordt misschien wel onder de grond hier in Limburg gebouwd.

Er is ook maar één ETpathfinder-lab, dat onderzoek doet voor technologieën die over de hele wereld bij zwaartekrachtsgolf-detectoren gebruikt worden. Op 5 oktober kan jij dat met eigen ogen zien en alles horen over de ETpathfinder. 

Registratie voor de ETpathfinder rondleiding opent op 05 September.

Rondleidingen bij ETpathfinder worden in het Nederlands gegeven.

Er is maar beperkt plek bij de rondleidingen. Daarom is het alleen mogelijk om mee te gaan als je vooraf gereserveerd hebt. Je kan reserveren door het formulier achter de groene knop in te vullen.