Update #10: cyberaanval UM

  Bekijk de FAQ voor antwoorden op de meest gestelde vragen. 

Op dit moment wordt er nog steeds hard gewerkt om alle UM-systemen weer operationeel te krijgen. De belangrijkste onderwijsgerelateerde computersystemen zijn – in beperkte vorm – weer beschikbaar.

Reset je wachtwoord voor maandag 6 januari

We adviseren studenten en medewerkers hun wachtwoord voor maandag 6 januari te wijzigen buiten het UM-netwerk. Studenten kunnen dit doen door in te loggen op Student Portal. Medewerkers kunnen hiervoor inloggen op UM intranet. Je wordt dan vanzelf gevraagd je wachtwoord te wijzigen. Let op: kies niet voor de optie ‘password recovery’!

Aan de oproep om wachtwoorden te resetten wordt in grote getalen gehoor gegeven: op moment van verzending van deze update hebben al meer dan 15.000 UM-medewerkers en studenten hun inloggegevens gewijzigd. Om je wachtwoord te resetten hoef je niet naar de universiteit te komen.

Belangrijkste updates FAQ

  • Activiteiten voor aankomende studenten
    De Experience Days, Verdiepingsdagen en Student for a day events die gepland staan voor de week van 6 januari a.s. gaan gewoon door en zijn volgeboekt. Heb je je hiervoor aangemeld, meld je dan om 10.00 uur bij de receptie van de desbetreffende faculteit. Voor vragen kun je een mail sturen naar info@m-u.nl. Voor activiteiten die na 12 januari plaatsvinden kun je je naar verwachting eind volgende week weer online aanmelden via de UM-website.
    De deadline voor aanmelding van de Introduction Day Premaster students van de School of Business and Economics is verplaatst van 8 januari naar 16 januari. Aanmelden kan vanaf 6 januari door te bellen naar de International Relations Office +31 43 3883706 of een mail te sturen naar sbe@m-u.nl
  • Academische zittingen
    De academische zittingen vinden in januari plaats conform planning.

  • Alumni
    Ook de persoonlijke UM mailadressen en het algemene alumni@maastrichtuniversity.nl zijn tijdelijk geblokkeerd. Wanneer deze mailadressen weer actief zijn, zullen de mails alsnog door alumni office in behandeling worden genomen. De accounts en wachtwoorden voor de alumniportal zijn niet geraakt door de cyberattack. Het is uiteraard wel raadzaam om regelmatig jouw wachtwoord te wijzigen conform het UM beleid. Voor (dringende) vragen op het gebied van alumnizaken, zoals de organisatie en registratie van het “Star Lectures Event’ op 6 februari as., kun je tijdelijk mailen naar muo@m-u.nl    

Herhaling belangrijkste informatie

Onderwijs hervat vanaf 6 januari - systemen beperkt beschikbaar
Het onderwijs aan de UM wordt op 6 januari hervat. Enkele belangrijke systemen die daarvoor nodig zijn, zijn weer online beschikbaar. Het gaat daarbij met name om informatiesystemen voor studenten:

  • rondom roostering (alleen inzage)
  • studiematerialen (Blackboard)
  • het UM Student Portal
  • diensten Universiteitsbibliotheek

Let op: hierbij is wel sprake van beperkte functionaliteit.

Informatiebalies en mailboxen voor medewerkers en studenten
Studenten die vragen hebben die niet in de FAQ aan bod komen en die niet studiegerelateerd zijn, kunnen mailen naar info@m-u.nl. Medewerkers met vragen kunnen bij hun eenheid terecht.

Op diverse UM-locaties zijn sinds 2 januari informatiebalies te vinden:

  • Faculty of Health, Medicine and Life Sciences: fhml@m-u.nl, Universiteitssingel 50
  • Faculty of Psychology and Neuroscience: fpn@m-u.nl, Universiteitssingel 40
  • Faculteit der Rechtsgeleerdheid: fl@m-u.nl, Bouillonstraat 2
  • Faculteit der Cultuur en Maatschappijwetenschappen: fasos@m-u.nl, Grote Gracht 90/92
  • Faculty of Science and Engineering: fse@m-u.nl, Kapoenstraat 2
  • School of Business and Economics: sbe@m-u.nl, Tongersestraat 53
  • Servicecentra:
    Universiteitsbibliotheek, Facility Services & Finance: servicecentra@m-u.nl
    Studenten Services Centrum & ICTS: info@m-u.nl
  • Maastricht University Office: muo@m-u.nl 
  • Universiteitsbibliotheken: binnenstad en Randwyck
  • Student Service Centrum: Bonnefantenstraat 2

Openingstijden call centre voor studenten
Het call centre is tot en met zondag 5 januari bereikbaar van 9.30 tot 17.00 uur op 043 – 38 85 101. 

Coulanceregeling voor studenten  
Studenten die wegens de cyberaanval aantoonbaar belemmering hebben ondervonden in de voortgang van hun studie, kunnen zich wenden tot een commissie onder leiding van vice-rector prof. dr. Harm Hospers. Informatie over de procedure volgt.

Lees ook

  • Het aantal jongvolwassenen in Zuid-Limburg blijft dalen. Daardoor wordt het tekort aan arbeidskrachten groter, wat ertoe zou kunnen leiden dat bedrijven de regio verlaten. De internationale studentenpopulatie van de UM kan soelaas bieden.

  • Onderzoekers wereldwijd brengen de genetische afstamming van de meerderheid van alle bloeiende plantengeslachten in kaart. Ook de Universiteit Maastricht draagt bij aan deze monsterklus die de stamboom van planten completer maakt dan ooit tevoren. Hun onderzoek staat deze week in het gerenommeerde...

  • Een internationaal onderzoeksconsortium, waaronder NUTRIM-onderzoeker Zlatan Mujagic en andere Maastrichtse onderzoekers, heeft onderzoek gedaan naar de effecten van stress op de darmen. Dit onderzoek heeft eindelijk ontrafeld hoe stress leidt tot verergering van inflammatoire darmziekten. Deze...