KIVI Engineering Student Team Award

Studententeam MSP wint KIVI Engineering Student Team Award

Het studententeam van Maastricht University wint eerste KIVI Engineering Student Team Award met hun innovatie Methagone. Hun innovatie, een door bacteriën gemaakt voedingssupplement die koeien minder methaan (broeikasgas) uit doet stoten, is door het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI), tot winnaar uitgeroepen. 

De KIVI Engineering Student Team Award is een aanmoedigingsprijs voor studententeams. De studententeamprijs is door KIVI in het leven geroepen om de ingenieurs van morgen een boost geven, te tonen waar studenten in teamverband toe in staat zijn en een grotere bekendheid te bieden aan hun innovatieve projecten. Voor de KIVI Engineering Student Team Award komen studententeams in aanmerking die zich in hun project/werk onderscheiden in vier competenties; innovatiekracht, economische waarde, technologisch niveau en maatschappelijke betrokkenheid. Op woensdag 16 maart 2022, tijdens de Dag van de Ingenieur, zal het team officieel hun prijs in ontvangst nemen in het digitale bijzijn van Prinses Beatrix en Prinsel Mabel. Ook zal de prestigieuze Prins Friso Ingenieursprijs worden uitgereikt.

'Methagone'

De laatste tijd heeft het verlagen van de uitstoot van methaan, een belangrijk broeikasgas, enorm veel aandacht gekregen. Koeien leveren een belangrijk aandeel in deze meethaanuitstoot. Enige tijd geleden is ontdekt dat het mengen van rood zeewier door het voer van koeien de aanmaak en uitstoot van methaangas drastisch verlaagt. Het is echter lastig om zeewier in grote hoeveelheden te produceren. MSP-Maastricht, een team van 12 bachelor studenten van de faculteit Science and Engineering van de Universiteit Maastricht werkt aan een oplossing door middel van synthetische biologie. Dit doen ze door de genetische instructies, die deze eigenschap aan het zeewier geeft, over te zetten in bacteriën om zo een voedingssupplement te ontwikkelen die de nodige schaalvergroting kan realiseren. Dit kan een belangrijke bijdrage zijn aan het terugdringen van de wereldwijde klimaatopwarming. De vakjury prees hun innovatie: ‘Methagone heeft de potentie om te zorgen voor een grote wereldwijde impact’.

Lees ook

  • Q-Park maakte deze week de winnaars van zijn jaarlijkse Student Awards bekend. Mateusz Wiza won met zijn bachelorthesis een geldprijs van €1500.