6 december 2019

Studenten en senioren samen aan het ontbijt

Het is een onalledaags gezicht: in de mensa van de gezondheidscampus smullen tientallen ouderen van een smakelijk ontbijt. Ze worden bediend door studenten, die daarna gezellig aanschuiven voor een praatje. Het Feel Good ontbijt is een gezamenlijk initiatief van cateraar Albron, Stichting Met je hart en de Universiteit Maastricht.

Eigen wereld

Nieuwe ervaringen opdoen was ook voor studente gezondheidswetenschappen Kiki Boumans, die als vrijwilliger bezig is met de tafels te dekken en het eten uit te serveren, de reden om mee te doen. “Ik heb me aangemeld, omdat ik het - zeker in deze decembermaand - een mooi idee vond om iets voor een ander te kunnen betekenen. Als student woon ik, sport ik en ben ik ‘s avonds met andere studenten: je leeft in een heel eigen wereld, gescheiden van de rest van de stad. Ik had dan ook geen idee wat ik van deze ochtend moest verwachten, maar alle ouderen komen al binnen met een lach op hun gezicht, dus het wordt vast heel gezellig.”

Mailbox

ouderenontbijt 3

Het idee voor het ontbijt ontstond, toen René Kersten van UM-cateraar Albron hoorde van de Stichting Met je hart. “Wij wilden ons graag inzetten om voor deze doelgroep iets te organiseren. Dat werd een gratis ontbijt, waarna de Universiteit Maastricht de locatie ter beschikking stelde. Toen we studenten opriepen om mee te helpen, stroomde mijn mailbox meteen vol. Er zijn nu 15 studenten aanwezig als vrijwilliger. Daarnaast hebben nog ongeveer 10 studenten voor 5 euro een ontbijt gekocht. Ook zij gaan met de bezoekers in gesprek en hun donatie gaat in zijn geheel naar Met je Hart.”

Verrast

Voor de ongeveer 50 deelnemende ouderen is de ochtend al bij voorbaat geslaagd, meent Marion Tellings van Met Je Hart. Zij was aangenaam verrast door het aanbod van Albron en de inbreng van de studenten. “De koppeling van jongeren met ouderen werkt heel goed. Het zou leuk zijn om zoiets vaker te doen, bijvoorbeeld in de vorm van een aanschuiftafel.”

Door: Meyke Houben (tekst), Aron Nijs (fotografie)