26 september 2018

Relatie tussen lipiden en Alzheimer

Vier jaar geleden startte Pilar Martinez een onderzoek naar de rol van lipiden, vetten, in de hersenen van patiënten met de ziekte van Alzheimer. Gaandeweg de studie is de van oorsprong Spaanse wetenschapster ervan overtuigd geraakt dat lipiden een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van deze hersenziekte. Geld voor nader onderzoek is hard nodig.

Pilar Martinez

Spectrometrie

Pilar Martinez

Met massaspectrometrie bijvoorbeeld. Hier in Maastricht brengen we met de nieuwste scanners en imagingtechnieken de veranderingen in lipiden tot op moleculair niveau in beeld. We kunnen zien wat een stofje teweegbrengt en dat brengt ons weer dichter bij het doorgronden van die lipiden. Juist voor mijn onderzoek is dat ideaal, want wij willen weten wat lipiden in de cel doen. Als bioloog ben ik echter geen techneut. In EURLIPIDS komen die disciplines samen.”

Cruciaal

Net voor de zomer publiceerde een technische partner van EURLIPIDS een eerste succes in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Methods: een tool waarmee op basis van de lipidenspiegel snel de ernst en stadium van een ziekte als Alzheimer of MS is vast te stellen. “Een mooi resultaat”, zegt Pilar Martinez, “en een tool die wij ook gaan gebruiken. In ieder geval is weer iets duidelijker geworden dat lipiden cruciaal zijn voor de gezondheid van menselijke cellen. Wordt vervolgd, zoveel is zeker.”

Door: Jos Cortenraad (tekst), Loraine Bodewes (fotografie)