In Memoriam Mathieu Segers

Met diep verdriet melden we het overlijden van Prof. Dr. Mathieu Segers, gerespecteerd wetenschapper en publiek denker op het gebied van Europese integratie. Na een moedige strijd tegen zijn ziekte overleed hij op 16 december 2023.

Als hoogleraar aan de Universiteit Maastricht en Studio Europa Maastricht wijdde Segers zich met passie aan Europese integratie, trans-Atlantische betrekkingen en hedendaagse Europese vraagstukken. Zijn liefde voor Europa ontstond in jeugdige gesprekken aan de keukentafel in Maastricht en vormde het fundament voor een indrukwekkende academische carrière.

Mathieu's dappere strijd tegen zijn ziekte was een beproeving, waarin we als collega's intens met hem meevoelden. Hij bleef een baken van kracht. Met zijn overlijden ontvalt Nederland een waardevolle stem in het Europa-debat . We koesteren de herinnering aan Mathieu als bevlogen collega, toegewijde echtgenoot en vader, een gedreven spreker en een scherpzinnige analist met een kenmerkende stijl.

Lees het uitgebreide in memoriam ter ere van Prof. Dr. Mathieu Segers voor een diepgaander inzicht in zijn nalatenschap en bijdragen aan de academische wereld.

Medewerkers kunnen een persoonlijk berichtje achterlaten in het condoleanceboek in de hal van Minderbroedersberg 4-6. Tevens is er een online condoleanceregister.

Lees ook

  • Een internationaal onderzoeksconsortium, waaronder NUTRIM-onderzoeker Zlatan Mujagic en andere Maastrichtse onderzoekers, heeft onderzoek gedaan naar de effecten van stress op de darmen. Dit onderzoek heeft eindelijk ontrafeld hoe stress leidt tot verergering van inflammatoire darmziekten. Deze...

  • Gezonde voeding, voldoende bewegen en cultuur- en talentontwikkeling is goed voor de ontwikkeling van ieder kind. Met het concept van de Gezonde Basisschool van de Toekomst wordt dit een vast onderdeel van de schooldag. Universiteit Maastricht stond aan de basis van het concept.

  • De chirurg die na uren opereren de OK verlaat, verslagen, om de naasten te vertellen dat de patiënt het helaas niet heeft gered. Deze rol,  die de meeste mensen alleen kennen uit films en tv-series, moest vaatchirurg Michael Jacobs in zijn carrière vaker vertolken dan hem lief was. Letterlijk nooit...