Drie jonge UM-talenten krijgen NWO-beurs voor promotieonderzoek

Drie studenten van de Universiteit Maastricht hebben de NWO Onderzoekstalentbeurs ontvangen: Miriam Heynckes, Shanice Janssens en Eveline Vandewal - alledrie researchmasterstudent Cognitive and Clinical Neuroscience aan de Faculty of Psychology and Neuroscience. De beurs is speciaal bedoeld om uitmuntende studenten de gelegenheid te geven promotieonderzoek te verrichten.

Miriam Heynckes gaat onder begeleiding van prof. dr. Elia Formisano onderzoek doen naar de verwerking van ritmische informatie (geluiden) door de hersenen. Onze hersenen zijn erg gevoelig voor ritmische informatie. Als wij bij voorbeeld naar muziek luisteren, wordt de activiteit van hersencellen “meegesleept” zodat de muziek en de activiteit van de hersencellen hetzelfde ritme delen. Binnen ditzelfde ritme kunnen we echter ook aandacht geven aan één van meerdere instrumenten die op hetzelfde ritme spelen, zoals je op een drukke party kan kiezen aan welke stem je aandacht geeft. Dit project onderzoekt met hoge-resolutie fMRI hoe aandacht uit meeslepende ritmes de belangrijkste informatie extraheert.

Miriam Heynckes
Shanice Janssens

Shanice Janssens gaat zich onder begeleiding van prof. dr. Alexander Sack bezighouden met de communicatie tussen verschillende hersengebieden op het gebied van aandacht. Door onze aandacht te richten op specifieke locaties in de omgeving zorgen onze hersenen ervoor dat we niet overprikkeld raken. Verschillende hersengebieden moeten hiervoor op een complexe manier met elkaar communiceren, en dat gaat ook weleens mis: bijvoorbeeld na hersenletsel of bij het – al dan niet gezond – ouder worden. Shanice gaat met innovatieve neurowetenschappelijke methodes onderzoeken hoe deze communicatie werkt. De resultaten kunnen o.a. gebruikt worden voor het ontwikkelen van nieuwe behandelingen tegen aandachtsproblemen.

Eveline Vandewal wordt in het project begeleid door prof. dr. Arno Riedl en onderzoek doen naar cognitieve en affectieve processen die zich afspelen tijdens strategisch redeneren. Strategische situaties zijn situaties waarin ons welzijn niet alleen afhangt van onze eigen beslissingen, maar ook van de beslissingen van anderen. In dit soort situaties is het belangrijk om ons in te leven in anderen, om zo hun beslissingen te kunnen voorspellen en de beste beslissing voor onszelf te kunnen nemen. Dit redeneerproces, dat ook wel strategisch redeneren wordt genoemd, wordt tot op heden nog niet goed begrepen. In dit project zullen economische, psychologische, en neurowetenschappelijke onderzoeksmethoden worden gecombineerd om meer inzicht te krijgen in de cognitieve en affectieve processen die zich afspelen tijdens het strategisch redeneren.

Eveline Vandewal

NWO Onderzoekstalent
Onderzoekstalent biedt uitmuntende studenten binnen de maatschappij- en gedragswetenschappen de gelegenheid om promotieonderzoek te doen. In de ronde van 2017 zijn 68 uitgewerkte voorstellen ingediend, waarvan 28 toegekend. In totaal was in deze ronde 6,25 miljoen euro beschikbaar.

Lees ook

  • Alisa verhuisde op 17-jarige leeftijd van Moskou naar Nederland om eerstejaars bachelorstudent Regenerative Medicine and Technology (RMT) te worden. De avontuurlijke geest van Alisa drijft haar steeds naar gloednieuwe ervaringen, zoals de RMT bacheloropleiding en haar hobby Tribal Fusion dansen.

  • Maak kennis met Lillianne Evertsz, wiens reis van het hbo naar het hoger onderwijs veerkracht belichaamt. Aanvankelijk uitgedaagd door hoge collegegelden, leken Lillianne's dromen van universitair onderwijs onbereikbaar, totdat ze een beurs ontving. Deze steun stelde haar in staat om haar gewenste...

  • In de komende maanden deelt de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences op Instagram tips over hoe je gezonder kan leven. Niet zomaar een verzameling van tips, wel gebaseerd op lopende onderzoeken binnen onze faculteit. Initiatiefnemers van dit idee zijn Lieve Vonken en Gido Metz, promovendi...

Meer nieuws