Afstuderen

Studenten van de Universiteit Maastricht (UM) studeren automatisch af. Je hoeft geen verzoek in te dienen om af te studeren. Op het moment dat je het aantal vereiste ECTS hebt behaald en aan eventuele andere exameneisen hebt voldaan, krijg je automatisch bericht van je faculteit dat je zult afstuderen.

Let op: Automatisch afstuderen is niet automatisch uitschrijven

Regel je uitschrijving op tijd

Automatisch afstuderen betekent niet dat je ook automatisch wordt uitgeschreven bij de UM. 

Als je gaat stoppen met je studie moet je een aantal zaken op tijd regelen. Ga naar studielink en kies "uitschrijven". Stop ook je studiefinanciering en studentenreisproduct. Als je nog recht hebt op teruggave van een gedeelte van je betaalde collegegeld dan wordt dit nadat je bent uitgeschreven automatisch op de rekening van de betaler teruggeboekt.

Lees wat je moet doen als je gaat stoppen met je studie

Afstuderen in juni, juli of augustus

Studeer je af in juni, juli of augustus dan hoef je je niet uit te schrijven. Je wordt dan automatisch per 1 september door de UM uitgeschreven. Je kunt tijdens deze maanden nog gebruik maken van de faciliteiten van de UM. Deze uitzondering wordt gemaakt, omdat je in de maanden juli en augustus geen recht meer hebt op teruggave van je reeds betaalde collegegeld.

Automatisch afstuderen uitstellen

In zeer uitzonderlijke gevallen kun je een ‘verzoek tot uitstel afstuderen’ doen bij de examencommissie van je opleiding. Zij beoordelen je verzoek.

Let erop dat je dit verzoek op tijd indient. Dat wil zeggen: voordat je je laatste opdracht inlevert of je laatste toets aflegt. Met vragen over het uitstellen van je afstuderen, kun je terecht bij de examencommissie van je opleiding.

Diplomasupplement

Als je aan de UM afstudeert krijgt je een internationaal erkend Diplomasupplement (DS). Het DS geeft een onafhankelijk oordeel over de aard, het niveau, de context, de inhoud, en de status van je opleiding

Lees meer over het diplomasupplement

'Mijn diploma's'

Je diploma wordt door DUO ook opgenomen in het online overzicht 'Mijn diploma's'. In 'Mijn diploma's' kun je snel en gemakkelijk je diplomagegevens inzien en een digitaal uittreksel van jouw diplomagegevens downloaden.

Lees meer over 'Mijn diploma's'

Start je carrière bij UM Career Services

Als afgestudeerde kun je nog zes maanden gebruik maken van de diensten van UM Career Services. Je kunt bij hen terecht voor loopbaanadvies, een sollicitatietraining, en workshops op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Ook krijg je toegang tot een goed gevulde vacaturebank.

Lees meer over UM Career Services