Dr Madhura Rao (M.)

Madhura Rao is Universitair Docent met een focus op de governance van voedselsystemen. Haar onderzoek richt zich op de vraag hoe het voedselsysteem getransformeerd kan worden om zowel de menselijke als de planetaire gezondheid te ondersteunen, met bijzondere aandacht voor voedselveiligheid, ethiek en duurzaamheid. Ze is met name geïnteresseerd in de manier waarop beleid, wetenschap en samenleving elkaar beïnvloeden bij het vormgeven van voedselsystemen, en hoe inclusieve governance-benaderingen transities naar meer rechtvaardige en veerkrachtige toekomsten kunnen mogelijk maken. Haar werk is interdisciplinair en omvat vaak samenwerking met onderzoekers uit verschillende vakgebieden en met stakeholders uit de gehele voedselketen.

Naast haar onderzoekswerk is Madhura een gekwalificeerd docent. Ze onderwijst vakken over voedselsystemen, duurzaamheid en kwalitatieve onderzoeksmethoden aan bachelor- en masterstudenten.

Expertises

governance van voedselsystemen; voedselveiligheid; circulaire bio-economie; duurzaamheid; EU-voedselrecht; voedselbeleid; voedselverspilling; bedrijfsverantwoordelijkheid

Loopbaan

In 2018 rondde Madhura een MSc in voedselveiligheid af aan Wageningen University, met een specialisatie in ketenbeheer en voedselrecht. Van 2019 tot 2023 was zij promovendus bij het Food Claims Centre Venlo van Maastricht University, waar zij onderzoek deed naar mogelijkheden voor de valorisatie van voedselverspilling in de context van EU-wetgeving en -beleid. Van 2023 tot maart 2025 was zij postdoctoraal onderzoeker aan het Athena Instituut van de Vrije Universiteit Amsterdam. Daar verrichtte zij onderzoek binnen de context van verschillende EU gefinancierde projecten, zoals CLEVERFOOD en FUSILLI.