Bouw 'clean room' ETpathfinder gestart

De eerste fase van de bouw van ETpathfinder is afgelopen zomer afgerond met het storten van de hightech betonvloer. Nu het beton droog is, is het project de tweede fase ingegaan: het bouwen van de cleanroom.

Deze timelapse video van juli tot december legt de voortgang vast van ETpathfinder aan de Faculty of Science and Engineering van de Universiteit Maastricht, evenals de start van de bouw van de cleanroom. De vloer is zo ontworpen dat de toekomstige laserinterferometeropstelling zo min mogelijk wordt beïnvloed door trillingen uit de omgeving.

ETpathfinder wordt een proeftuin voor nieuwe en betere technologieën voor gravitatiegolfdetectoren. De naam verwijst naar de Einstein Telescope: het toekomstige observatorium voor zwaartekrachtgolven dat deze nieuwe en verbeterde technologieën voor het eerst zal toepassen. Hoewel ETpathfinder zich voornamelijk bezig houdt met technologie voor het detecteren van zwaartekrachtgolven, zal ETpathfinder ook nieuwe kennis en technologieën opleveren die veel breder kunnen worden toegepast.

Gravitational Waves and Fundamental Physics

De recente ontdekkingen van gravitatiegolven door LIGO / Virgo-interferometers en het Higgs-deeltje door LHC hebben ons meer geleerd over de interne werking van het universum dan enige andere wetenschappelijke ontdekking in de voorgaande decennia. Toch kwamen er meer vragen naar boven dan waarop we antwoorden kregen. Onderzoek bij GWFP is gericht op het vinden van antwoorden op die fundamentele vragen.

Go to the website of the Gravitational Waves and Fundamental Physics research department

Lees ook

  • Hoogleraar Neural Engineering and Computation, Renaud Jolivet, hield op 15 september zijn inaugurele rede. Jolivet onderzoekt de fundamentele vragen rondom de werking van ons brein bij het Maastricht Centre for Systems Biology van de Faculty of Science and Engineering.

  • Op 1 september benoemt de Universiteit Maastricht experimenteel natuurkundige Alessandro Bertolini tot bijzonder hoogleraar Gravitational Wave Detection Technologies. Bertolini is een wereldvermaard expert op het gebied van het onderdrukken van trillingen. Het is zijn taak om de spiegels van de...

  • Vaak genoeg komen op het eerste oog baanbrekende technische innovaties voor de gezondheidszorg bovendrijven. Maar, zijn ze wel toepasbaar in de praktijk en zo ja, hoe implementeer je ze dan? In het kort zijn dit de vragen die een Clinical Engineer probeert te beantwoorden. Hoe, dat vertelt prof. dr...