Inclusieve faciliteiten

Universiteit Maastricht streeft ernaar dat studenten en medewerkers zich welkom en gesteund voelen, ongeacht hun achtergrond.  

Om dit doel te bereiken zijn gebouwen van de UM uitgerust met een reeks inclusieve voorzieningen die zijn ontworpen om tegemoet te komen aan verschillende identiteiten, behoeften en verantwoordelijkheden.  Inclusieve voorzieningen zijn: stilte- en gebedsruimtes, gender inclusieve toiletten, toegankelijke toiletten, kastjes met gratis menstruatieproducten, borstvoedings- en rustruimtes en babyverschoningstafels.

Op deze webpagina vind je meer informatie over de verschillende soorten inclusieve voorzieningen aan de UM, hun kenmerken en een kaart die je helpt deze te vinden.  

Interactieve kaart

Vind de inclusieve faciliteiten met onze interactieve kaart. Ga naar de kaart door op de oranje knop te klikken.  

Vind de inclusieve faciliteiten op de
interactieve kaart

Stilte- en gebedsruimte

Deze ruimtes bieden een rustige ruimte voor gebed, spirituele oefening en stille reflectie. Alle studenten en medewerkers van de UM, van alle faculteiten en afdelingen, en bezoekers van de UM zijn welkom om deze ruimte te gebruiken tijdens een werk- of studiedag. Dit zijn gedeelde ruimtes en er wordt verwacht dat je de andere gebruikers respecteert. Zorg ervoor dat je de ruimte achterlaat zoals je hem hebt aangetroffen.  

Gender inclusieve toiletten

Deze toiletten zijn gemarkeerd met ⚧ en zijn beschikbaar voor iedereen, ongeacht het gender. 

Toegankelijke toiletten

Deze toiletten hebben meer ruimte dan de gemiddelde toiletten en zijn traploos toegankelijk. Ze zijn uitgerust met handgrepen aan de muur voor ondersteuning en een lagere wastafel. Deze toiletten zijn bedoeld voor gebruik door mensen die een rolstoeltoegankelijke ruimte nodig hebben, mobiliteitsproblemen hebben of baat hebben bij een van deze voorzieningen. 

Lactatie- en rustruimten 

Deze kamers zijn bedoeld als privéruimte voor wie borstvoeding geeft om te voeden of af te kolven, en als rustruimte voor wie zwanger is en moet rusten. Deze kamers zijn uitgerust met een koelkast om melk in te bewaren en comfortabele stoelen. 

Baby verschoningsruimte

Deze ruimtes zijn uitgerust met verschoontafels om baby's en kinderen veilig te kunnen verschonen. De meeste hebben de vorm van een opklapbare luiertafel, met toegang tot afvalverwijdering en een wastafel. 

Gratis menstruatieproducten

Visual Bloody Serious pink on white

Ter ondersteuning van menstrueel welzijn worden op alle UM-locaties gratis menstruatieproducten verstrekt aan UM-medewerkers, studenten en bezoekers. De menstruatieproducten worden bewaard in kleine kastjes in geselecteerde toiletten. Raadpleeg onze interactieve kaart voor de exacte locaties.