Pamela Habibovic nieuwe Rector Magnificus Universiteit Maastricht

De Raad van Toezicht van de Universiteit Maastricht heeft prof. dr. Pamela Habibovic benoemd tot Rector Magnificus en lid van het College van Bestuur van de UM. Habibovic, hoogleraar anorganische biomaterialen aan de UM, begint op 1 februari 2022 in haar nieuwe functie.

Pamela Habibovic (1977) is sinds 2014 hoogleraar aan de UM. Zij was een van de oprichters van MERLN, het UM-onderzoeksinstituut voor regeneratieve geneeskunde, dat zich richt op technologieën voor het herstel en de regeneratie van weefsels en organen. Sinds 2019 is Habibovic wetenschappelijk directeur van het instituut. Eerder was zij verbonden aan de Universiteit Twente, waar ze ook promoveerde, en onder meer aan McGill University in Montreal en Harvard Medical School in Boston. Tot voor kort was Habibovic voorzitter van de European Society for Biomaterials, een van de grootste verenigingen in dat vakgebied in de wereld.

Annelies van der Pauw, voorzitter Raad van Toezicht: “De UM krijgt door de benoeming van Pamela Habibovic een topwetenschapper als Rector Magnificus. Afgelopen jaren heeft zij laten zien dat ze binnen de universiteit interdisciplinair denkt en werkt en bruggen bouwt tussen de universiteit en de partners in de regio en ver daarbuiten. Haar wetenschappelijke achtergrond en haar prettige leiderschapsstijl vormen een uitstekende basis voor haar benoeming tot lid van het College van Bestuur”.  

De leden van het College van Bestuur (CvB), voorzitter Rianne Letschert en vice-voorzitter Nick Bos, zien uit naar de samenwerking met hun nieuwe CvB-collega en Rector Magnificus. Pamela Habibovic verheugt zich zelf ook op die samenwerking en op haar nieuwe functie: "De UM is een dynamische universiteit waar veel mogelijk is. Dat heb ik ervaren vanaf het moment dat ik hier als mede-oprichter van MERLN  begon. Ik zet me ervoor in dat UM-medewerkers komende jaren zoveel mogelijk datzelfde ervaren. Dat ze ruimte krijgen om onderzoek en onderwijs beter te maken, en niet bang zijn om de veiligheid van het bekende te verlaten. Daarnaast draag ik graag bij aan het verder versterken van de vele samenwerkingsverbanden van de UM: internationaal en regionaal, met de overheden, zorginstellingen en bedrijven. Dat zal de impact van ons onderzoek en onderwijs verder vergroten." 

Pamela Habibovic begint op 1 februari 2022 als Rector Magnificus. De rectoraatsoverdracht zal plaatsvinden op 28 januari tijdens de Diesviering van de universiteit. Tot die datum blijft Rianne Letschert de functie van Rector Magnificus, naast die van voorzitter van het College van Bestuur, vervullen.

De benoeming is voorbereid door een brede benoemingsadviescommissie, waarin naast de Raad van Toezicht ook het College van Bestuur, het College van Decanen en de (Vertrouwenscommissie van de) Universiteitsraad vertegenwoordigd waren. 
 

Lees ook

  • Hoe kan én moet de overheid reageren op de huidige lage deelname aan het vaccinatieprogramma? Is drang, of zelfs dwang te rechtvaardigen? Op die vragen geeft het boek Inducing Immunity? Justifying Immunization Policies in Times of Vaccine Hesitancy antwoorden.

  • Na een zonnige lenteweek, valt het weer op deze derde zaterdag van maart een beetje tegen met een temperatuur die amper de tien graden aantikt. Niet dat het van enige invloed is op het enthousiasme van de tuingroep van stichting SamenGroenerMaastricht. Net als iedere zaterdagochtend, komen zij ook...

  • Prof. dr. Rainer Goebel (Faculty of Psychology and Neuroscience) heeft een ERC Advanced Grant van €2,5 miljoen binnen gehaald voor zijn onderzoeksproject Reading the Mind’s Eye: AI inspired personalised brain models of mental imagery. Goebel is een van de 255 onderzoekers (uit 1829 aanvragen in alle...