Duurzamere economie? Geef uitdagers de ruimte!

Klimaatverandering, kansenongelijkheid, een wereldwijde pandemie: onze wereld kent grote uitdagingen. Een duurzame, stabiele economie is harder nodig dan ooit, stelt hoogleraar International Economics Mark Sanders van Universiteit Maastricht. Maar hoe komen we daar? Sanders betoogt dat er vooral veel behoefte is aan een ondernemende mindset – mensen en organisaties die de status quo uitdagen. Op maandag 25 oktober deelt hij zijn visie tijdens zijn oratie Enter the prince of Denmark; Entrepreneurship for a resilient and sustainable economy.

“Eigenlijk is het heel simpel”, begint Sanders. “Met een niet-duurzame economie gaan we het niet redden met zijn allen. Deze tijd is uniek in de geschiedenis. We bereiken letterlijk de grenzen van onze planeet. Die kun je maar één keer kapotmaken. Willen we zorgen voor een stabieler klimaat en biodiversiteit, dan moeten we inzetten op een duurzamere wereld. En daar hoort een duurzame economie bij.”

Maar hoe komen we bij die duurzame economie? Daar heeft Sanders een heel duidelijk beeld over. “De overheid als grote redder? Daar ben ik sceptisch over. De overheid heeft een grote verantwoordelijkheid tegenover de belastingbetalers. Dat betekent dat ze niet echt kunnen experimenteren.”

In zijn oratie pleit hij dan ook voor méér ondernemerschap als manier om tot een duurzamere economie te komen. “Daarmee bedoel ik een manier van organiseren en handelen: ondernemend gedrag. Niet bij de pakken neerzitten en proberen te leren van je fouten om uitdagingen om te zetten in actie. Dat is de essentie van innovatie en veerkracht.” En precies dát hebben we nodig om ons te wapenen tegen klimaatverandering, stelt Sanders.

Betere toegang tot kapitaal, kennis en de arbeidsmarkt

Mensen met nieuwe ideeën dus, die de status quo uitdagen. “We hebben partijen nodig die durven te experimenten. Die risico’s willen nemen. Want het is ongelofelijk wat er uit de geest van de mens voorkomt. Dat hebben we in eerdere crises al bewezen en ik weet zeker dat we dat nu weer kunnen. Want die mensen én de ideeën zijn er. De uitdaging ligt bij het faciliteren van dit ondernemerschap. We hebben betere toegang nodig tot kapitaal, kennis én de arbeidsmarkt.”

Mark Sanders

Mark Sanders is hoogleraar International Economics aan de Universiteit Maastricht. Sinds 2011 is hij lid van Sustainable Finance Lab, een multidisciplinaire groep Nederlandse wetenschappers, beleidsmakers en bankiers die praktische ideeën ontwikkelt om de financiële sector duurzamer te maken en fondsen vrij te maken om de transitie naar een duurzame economie te maken. 

MORSE-header

In zijn oratie geeft Sanders voorbeelden van hoe we dat ondernemerschap beter kunnen faciliteren. “Wat als de financiële markt niet meer zo gericht zou zijn op schuldfinanciering en vreemd vermogen? Want daar kun je veel mee financieren, maar geen nieuwe, innovatieve projecten. Wat die uitdagers van de status quo nodig hebben, is meer toegang tot eígen vermogen. Dat moeten we zien te doorbreken. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat schuld niet meer zo wordt bevoordeeld boven eigen vermogen.”

Lees ook

  • Door de vergrijzing heeft Zuid-Limburg te maken met aanzienlijke uitdagingen in gezondheid en welzijn. Onderzoek en innovatie van de UM maakt nu al een verschil. Hilde Verbeek, voorzitter van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg, over hoe we ouderen in hun kracht kunnen zetten en het...

  • Hoe gaan mensen met elkaar om op sociale media en andere online platforms? Hoe belanden ze in conflict? En het belangrijkste: hoe kunnen we voorkomen dat die discussies escaleren? Promovendus Maud Oostindie doet er onderzoek naar. En dan is ze ook nog het nieuwe ‘Face of Science’ van de Universiteit...

  • De Universiteit Maastricht draagt zorg voor veel markante gebouwen en kunstwerken. Door ze een nieuwe bestemming te geven, behouden we deze iconen en geven we ze een nieuwe invulling, waardoor ze het kloppende hart vormen van een bruisende stad. 

    Wist je dat deze gebouwen en kunstwerken ook toegang...