Ik ben scholier

Als je leraar wilt worden in het voortgezet onderwijs heb je een lesbevoegdheid nodig. Aan de Universiteit Maastricht kun je deze behalen. Binnen drie jaar kun je al voor de klas staan! 

Tijdens of na je bachelor

Tijdens je bacheloropleiding aan de Universiteit Maastricht kun je in een aantal gevallen een educatieve minor volgen. De Educatieve Minor leert je hoe je lessen kunt ontwerpen, uitvoeren en evalueren, inclusief een stage op een middelbare school. Als je je Minor succesvol afsluit ontvang je een beperkte tweedegraads bevoegdheid, waarmee je kunt lesgeven op het VMBO en in de onderbouw van HAVO en VWO (klas 1, 2, en 3). Bekijk het overzicht van Educatieve Minoren die je aan de Universiteit Maastricht kunt volgen.

Als je tijdens je bachelor een andere minor verkiest boven de Educatieve Minor, kun je na je bachelor overwegen om de Educatieve Module te volgen. Dit traject heeft qua programma en omvang dezelfde structuur als de Educatieve Minor.

Na je master

Na je master kun je een Eenjarige Educatieve Master volgen. Hiermee behaal je een eerstegraads lesbevoegdheid en mag je o.a. lesgeven in alle klassen van het vmbo, de havo en het vwo, het mbo en het volwassenenonderwijs.

Samen met de Radboud Universiteit in Nijmegen biedt de Universiteit Maastricht een Eenjarige Educatieve Master aan. Als je vakmaster en -bachelor aansluiten, kun je leraar worden in één van maar liefst 19 schoolvakken. Je volgt één dag per week les op de Radboud Universiteit in Nijmegen en één dag per week op de Universiteit Maastricht. De overige dagen loop je stage op een middelbare school in Limburg.